Zaspával som rýchlo, no telo sa v noci budilo

Mám rodinu, deti, dobrú prácu, no toto všetko si neviem užívať naplno. Už niekoľko dní ma totiž trápia vážnejšie problémy. A to nekvalitný spánok. Jeho kvalita sa znižuje čím ďalej, tým viac a ja rozmýšľam nad návštevou lekára. Vždy som spánok považoval za veľmi dôležitý a vážil som si každú minútu, ktorú som mohol využiť na odpočinok. Moje telo si poriadne oddýchlo a ja som mohol vykonávať aj náročnejšie činnosti. Moja práca si navyše vyžaduje vysoké psychické nasadenie, a preto bol pre mňa spánok veľmi dôležitý.

Začal som pozorovať, čo robím zle

Než som sa odhodlal ísť k lekárovi, snažil som sa prísť na príčinu môjho (ne)spánku sám. Predsalen išlo o mňa a sám som vedel zhodnotiť, čo asi robím nesprávne. Možno existovali nejaké veci, ktoré mali vplyv na môj spánok, a ja som im nevenoval dostatočnú pozornosť. Alebo existovalo niečo, čo mi mohlo pomôcť k skvalitneniu môjho spánku. A tak som začal analyzovať svoje rituály a činnosti, ktoré predchádzali spánku.

Rád na skvalitnenie spánku bolo dosť

Sám som o viacerých praktikách už počul a rôznych rád som si vypočul viac než dosť. No aj napriek tomu by som sa s vami chcel podeliť o to, čo všetko som zistil a čo všetko ovplyvňuje spánok. Niektoré veci ma dokonca zarazili, no neváhal som ich vyskúšať. Kvalitný spánok bol pre mňa naozaj dôležitý a chcel som ho vrátiť naspäť.

Zaspať a v noci sa nezobudiť

Dôležité nie je len zaspať. Mnoho ľudí zaspí na prvý šup, do niekoľkých minút, no ich telo je v noci „hore“. Prehadzujú sa. To im nedovoľuje, aby sa ich telo dostalo do fázy hlbokého spánku. Spánok veľmi ovplyvní to, čo večer pred spaním zjete. Prejedanie sa nepomôže nikomu z nás, no ani hladovanie to nezachráni.

Príliš kalorické jedlo či veľká porcia môže zaťažiť žalúdok a vy sa môžete budiť. Naopak, v noci vás môže zobudiť aj hlad. Zameral som sa preto aj na stravu. Snažil som sa po piatej hodine popoludní nejesť, no niečo malé výživné som si dal, aby som nebol v noci hladný.

Všetko som vypol

Technológie, notebooky, mobily sú súčasťou môjho života a neprejde deň, aby som nezaspával s mobilom v ruke. Svetlo či energia, ktorú tieto zariadenia vydávajú, ničia naše telá. Toto som považoval asi za najväčší kameň úrazu, ktorý mi bránil v dobrom spánku. Musel som sa vzdať večerného prezerania mailov a sociálnych sietí.

Nielen svetlo zo smartfónov, ale aj iný typ svetla môže vplývať na spánok. Snažil som sa teda zamedziť väčšiemu zásahu svetla do našej spálne. Manželka zaobstarala tmavšie závesy, aby moje telo vedelo, že so západom slnka sa blíži aj spánok.

Pohodu pri spánku ovplyvní viacero faktorov

Často som sa v posledných dňoch budil v noci na prehriatie tela, no neraz som sa budil aj na chlad. Aj pyžamo a jeho materiál môže ovplyvňovať to, ako spíte. Pyžamo by malo byť voľné, vzdušné, nemalo by vás tlačiť, mali by ste sa cítiť pohodlne. Pohoda je to, čo pri spánku potrebujete, a preto sa vyhýbajte aj stresom.

Stres je súčasťou mojej práce, a preto som po príchode domov musel prepnúť na domáci režim. To znamená žiadna práca, len rodina, relax a pohoda. Cítil som, že uvoľnenie pracovného tempa pomohlo skvalitniť môj spánok.

Káva a spánok ide dokopy

Nebol som silný kávičkár, no ráno a v popoludňajších hodinách som si jednu doprial. Malá, no účinná šálka kávy bola mojím spoločníkom po príchode z práce. Niekedy to bolo aj po 16. hodine, čo je podľa mnohých názorov už neskoro. Kvalitná káva dodáva energiu, a tú na spánok predsa naše telo nepotrebuje.

Obmedzil som teda kávu, niekedy som ju stihol vypiť skôr, a tak som pred spaním nebol zbytočne „nabudený“. Objavil som ale niečo zo sveta kávy, čo pomohlo môjmu spánku. Možno kombinácia káva a spánok nejdú dokopy, no kolagén, ktorý som objavil na stránkach powerlogy, ma dostal.

Kolagén si naše telo vytvára samo, no s pribúdajúcim vekom sa jeho tvorba znižuje. Preto som sa ho rozhodol doplniť aj ja, že si zabezpečím power kolagén. Má rôzne benefity, no mňa zaujalo, že jeho užitím som si prehlboval spánok. Ten nebol len kvalitný, ale aj hlboký, a tak si moje telo naozaj oddýchlo. Navyše sa počas spánku dodáva do tela arginín, aby sa stimulovalo uvoľňovanie rastového hormónu. Tento proteín som si doprial pred spánkom raz za týždeň a ráno som sa budil naozaj oddýchnutý.

Menej tekutín

Káva je močopudná, a aj to je dôvod nedostatočne kvalitného spánku. Príliš veľa vody vás núti v noci vstať, a preto som obmedzil aj tekutiny tesne predtým, než som si išiel ľahnúť.

Na to, aby bol môj spánok naozaj kvalitný, som si doprial okrem relaxu, pohody doma aj v práci, vypnutia mobilu či ľahšej večere aj iné. Namiesto vínka som si večer zalial zelený čaj či vypil horúce mlieko. Jedným z výživových doplnkov, ktoré napomáhajú lepšiemu spánku, je aj horčík.

Komentáre

  1. Velice zajímavý článek, zažíval jsem bohužel něco podobného před x lety a přišel jsem na to, že to bylo hned z několika důvodů - například bych zmínil jeden, který by mne jen tak nenapadl. Nosil jsem nevhodné úplé oblečení a to mi vůbec neprospívalo. Teď chodím hlavně v oblečení z armyshopu a to je komfort! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já zažila období nekvalitního spánku, když jsem byla ubytovaná na koleji a pak ve svém prvním společném bydlení s partnerem. Za všechno mohly dvě věci - hluk (na kolejích pochopitelný, v bytovce tiše trpěný) a nekvalitní postel. Časem jsme se zbavili obou z nich - přestěhovali jsme se a pořídili si novou postel. Tentokrát jsme na kvalitě nešetřili a pořídili si bytelnou čalouněnou postel s vyměnitelnou matrací i rošty, kterou mohu jen doporučit.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. může mít na spánek vliv třeba polštář? poslední dobou mám problémy se spánkem. hlavě usínání. bolí mě záda, krk. Zkouším spát bez polštáře, ale to zase nedokážu usnout, tak usínám na boku a hlavu si podpírám druhou rukou. může pozice samotná ovlivňovat spánek? díky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Já si myslím, že určitě. Na kvalitu spánku má podle mě vliv mnohem víc věcí. Já si třeba u sebe všímám, že to ovlivňují i věci jako je materiál povlečení nebo pyžama. Je toho prostě víc. Každopádně jiný polštář bych být vámi určitě vyzkoušela. Za zkoušku nic nedáte. Třeba to pomůže. :)

      Odstrániť
  5. Zkus si pořídit macu, opravdu. Někdo v komentářích ti to tady kdysi doporučoval. Myslím si, že nebude na škodu se na ten e-shop podívat. Já bych ti také něco doporučila, ale já jsem spíše taková žena, která projde řadu produktů, ale ve výsledku si nic nekoupí. To se pak těžko hodnotí.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Bohužel i já dřív mívala problémy se spánkem. Bylo to způsobené právě nadměrným pitím kávy. Tu jsem na chvíli vysadila a díky tomu se moje tělo srovnalo. Teď si kávu opět dopřávám, ale většinou jen přes den, už ne na noc. Na kvalitní kávě si docela dávám záležet. Právě proto teď dokonce uvažuji nad tím, že bych si domů koupila nějaký kvalitní kávovar. Hodně se mi líbí například takové ty pákové profi kávovary. To by se mi líbilo. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Bohužiaľ sa musím priznať, že aj ja mám teraz so spánkom celkom veľké problémy. V mojom prípade za to ale môže to, že ma často budia nočné mory. Niekedy aj niekoľkokrát za noc. Najhoršie je, že potom už jednoducho nemôžem zaspať. Premýšľal som čo s tým robiť a veľmi ma to nenapadá. Manželku napadli také tie lapače snov, ale neviem. Nemá s tým niekto skúsenosť? Myslíte, že to funguje?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Psala jsem to už někde na internetu. Lidé by se měli naučit odpočívat. Když vidím někdy ty manažery, kteří běží přes Václavák, v jedné ruce telefon, ve druhé hodinky a komunikují naráz s manželkou a klientem, je mi z toho docela do breku. Kam se to všichni ženeme? Do nebe to asi nebude.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj, já mívala se spaním taky dříve potíže. U mě byl největší problém ale právě usínání. Nemohla jsem usnout někdy i několik hodin. Byla to taková o dost slabší insomnie, na kterou by byla škoda brát léky na spaní, protože bych si narušila přirozený cirkadiánní rytmus. Nakonec mi doktor doporučil koupit si kozlík lékařský. sehnala jsem ho nakonec za pár korun přes internet.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Já jsem se zase dozvěděla zpětně že jsem se trápila hlavně kvůli tomu že jsem odborně nevěděla jak na piercing a měla jsem z toho tedy patřičně strach. Bála jsem se že jim tam vykrvácím, no hloupá mladá holka. A z toho jsem spala třeba jen 3 hodiny denně.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Když jsem začala více sportovat a jezdit na kole, tak jsem měla naprosto stejné problémy. Budila jsem se ze spaní a vůbec jsem poté nemohla usnout. Následně při jízdě na kole jsem často dělala chyby a neustále musela objednávat nové a nové cyklodíly Nexelo, protože jsem vždy něco pokazila. Bylo to náročné období hlavně psychicky.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Mě zaujal ten odstavec s kávou. Také mám celkem špatné zkušenosti s pitím kávy před spaním. Obecne se snažím kávu pít hlavně dopoledne, v práci. Odpoledne už jen minimálně. Musím ale říct, že v práci teď máme opravdu výbornou kávu. Myslím si, že takto káva do firem se normálně nedodává. Musím se pak vedení zeptat odkud je a sehnat si ji i domů. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Možná to bude tím že si neměl tolik energie přes den z běžné stravy. Být tebou bych vyzkoušela brát sušené ovoce v prášku. To se ti opravdu uleví a budeš nadšený i z toho, že nemusíš jíst žádné maso abys měl energii. Já jsem třeba vegetariánka už asi od roku 2017.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Jestli máte stále takové problémy, tak byste se měli poradit s nějaký spánkovým specialistou a nebo se rovnou podívat ZDE a objednat si nějaké doplňky stravy které jsou obecně neškodné a mohou udělat zázraky pokud je budete opravdu dobře kombinovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Moje tělo se docela dost budí jenom kvůli tomu že se v noci chci dívat s manželem na premier league. Jsem asi jediná žena která tento fotbal sleduje. Ale zase před kamarádkami mám tu výhodu že vím o čem se pak baví chlapi v hospodě.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky