Aký je rozdiel medzi sójovými a srvátkovými proteínmi

Srvátkové proteíny sú jedným zo základných a zároveň aj najbežnejšie dostupných proteínov. Čo však sójový proteín? Nebol by pre vás vhodnejší? Rozdiely medzi nimi, ich výhody a nevýhody vám ponúkam bližšie.

Sójové bôby na tmavom pozadí

Základným stavebným kameňom všetkých buniek sú bielkoviny (proteíny), a preto ich potrebuje vo svojej potrave prijímať každý. Športovci však potrebujú príjem vyšší, pretože vďaka intenzívnemu pohybu sú na ich telo kladené väčšie nároky na obnovu a rast svalových vlákien.

Hoci samotné proteíny môžeme prijať aj v rámci bežnej stravy, ich trávenie trvá pomerne dlho a často bývajú sprevádzané inými potravinovými zložkami, ktorých príjem chceme znížiť, napr. tukmi. Výhodnou možnosťou sú preto proteínové nápoje vyrábané z prášku. Sú veľmi rýchlo stráviteľné a obsahujú veľmi nízke hodnoty tukov a sacharidov.

Nie je proteín, ako proteín

Jedným zo základných spôsobov rozdelenia proteínov je kritérium ich pôvodu. Podľa neho poznáme proteíny mliečne, srvátkové, hovädzie, vaječné a sójové.

Srvátkové proteíny sú najrozšírenejším typom proteínov, sú ľahko dostupné, aj cenovo veľmi  prijateľné. Sú vhodné ako pre náročných, tak aj rekreačných športovcov. Srvátkových proteínov ale tiež existuje niekoľko ďalších druhov, a preto nie je úplne jednoduché si vybrať.

Základným rozdelením je srvátkový koncentrát, srvátkový izolát a srvátkový hydrolyzát. V podstate ide o rozdelenie podľa spôsobu ich prípravy, keď hydrolyzát značí, že samotné proteíny boli ďalej rozdelené na menšie skupiny aminokyselín, čo ešte viac zrýchľuje ich vstrebávanie. Izolát zase znamená, že proteíny boli pri výrobe očistené do čo najjednoduchšej formy.

Tieto špecifické proteínové prášky sú skôr vhodné pre profesionálnych športovcov, u ktorých je dôležitý každý detail ich tréningu a stravovania. Ak ste bežný kondičný alebo rekreačný športovec, môžete dosiahnuť výborné výsledky aj so základným srvátkovým práškom, t. j. koncentrátom pri jeho použití podľa návodu.

Dlhodobo sú srvátkové proteínové nápoje najpredávanejšie. Zdalo sa, že nič nemôže ohroziť ich nadvládu nad oblasťou športových doplnkov stravy, avšak najnovšie výskumy ukázali, že existuje podceňovaný alternatívny zdroj bielkovín, ktorý by to mohol onedlho zmeniť. Týmto je práve sója.

Čím sú výnimočné sójové proteíny?

Sójové proteíny sú v našich zemepisných šírkach často zbytočne opomínané. Obvykle po nich siahajú len vegetariáni, vzhľadom na ich rastlinný pôvod, ale zároveň komplexný obsah aminokyselín. Pri používaní po tréningu sa však ukázalo, že sójové proteínové nápoje majú rovnaké regeneračné schopnosti, ako tie, ktoré sú založené na srvátkovom prášku.

Výskumy preukázali, že špecifické látky obsiahnuté v sóji majú veľmi pozitívny vplyv na naše zdravie, predovšetkým znižujú pravdepodobnosť vzniku niektorých druhov rakoviny, osteoporózy a kardiovaskulárnych ochorení.

Občas sa vyskytnú určité obavy z možného vplyvu sójových proteínov na hladinu testosterónu, ale podľa aktuálnych štúdií sa ukazuje, že ak vaša bežná strava neobsahuje vysoký obsah sóje, samotné proteínové nápoje na tejto báze žiaden dosah nemajú.

Veľkou výhodou sójových doplnkov je, že neobsahujú ďalšie tuky a cholesterol a majú výborné chuťové vlastnosti. Okrem toho, látky obsiahnuté v sóji (izoflavóny) majú vynikajúce antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým majú tieto proteínové nápoje pozitívny vplyv na pocit bolesti svalov po tréningu a zmierňujú vznik svalovej horúčky.

Veľmi zaujímavou schopnosťou sójových proteínových nápojov sú ich špecifické pozitívne účinky na ženské zdravie. Americké štúdie z roku 2015 preukázali kladný vplyv v období menopauzy, znižovanie rizika vzniku osteoporózy, ale aj rakoviny prsníkov.

Ako vidíte, použitie srvátky verzus sóje má svoje výhody aj nevýhody a výskumy stále prebiehajú a dopĺňajú sa. Zatiaľ čo srvátkové nápoje dokáže telo stráviť rýchlejšie, sójové sa trávia postupne, takže záleží, čo aktuálne chcete dosiahnuť.

V minulosti srvátkové proteíny „vyhrávali“ v oblasti finančnej dostupnosti. Aktuálne sa trend obracia a sójové produkty sú čoraz viac dostupné a rozšírené, a teda aj ich cena sa stáva viac konkurenčnou a je predpoklad, že do budúcnosti sa bude tento trend len prehlbovať.

Srvátkový či sójový, ktorý je lepší

A na záver jedna dobrá správa: toto nie je žiadna súťaž. Nemusíte sa rozhodnúť a vybrať si vášho víťaza a na porazeného zanevrieť. Pitie proteínových nápojov na báze srvátky sa nijako nevylučuje so sójovými nápojmi. Oba sú veľkým prínosom pre vaše zdravie a športové výkony, a preto ich môžete smelo striedať, a tak čerpať výhody oboch.

Komentáre

  1. Mockrát díky za srovnání. Sojový protein už jsem zkoušel, ale abych pravdu řekl, tak mě nijak zvlášť neoslovil. Ta jeho konzistence byla taková zvláštní. Takže já mám raději syrovátkový. Ani na ten ale nemám úplně vždy čas, takže v takových případech to musí zachránit třeba nějaká proteinová tyčinka nebo něco podobného.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky