Pálená alebo betónová? Škridla má desiatky tvárí

Čapica domu - strecha - to nie sú len staré známe červené škridly. Stačí sa pozrieť z kopca nad obcou alebo vyjsť v meste na vyvýšeninu a červená sa rozloží do mnohorakých odtieňov, sem-tam premiešaná inou farbou. Vybrať si správnu škridlu nie je jednoduché.

Škridlová strecha

Rozhodujem sa medzi farebnosťou, tvarom, váhou a životnosťou. Pri výbere nechcem robiť kompromisy, pretože v budúcnosti za to môžem veľa preplatiť. Výber strešnej krytiny je sofistikovaná záležitosť. Podstatné je tvarovanie strechy, jej sklon a nosnosť krovu. Preťažená strecha je učinené nešťastie.Nevhodne zvolený typ krytiny zasa bude vyžadovať častú údržbu.

S ohľadom na budúcu opraviteľnosť strechy, alebo inštalácií na nej umiestnených, je dobre brať do úvahy aj to, či je daná krytina priechodná. Môže sa stať, že chodením po streche, hoci mačacím krokom, sa niektoré škridly polámu – nevydržia také zaťaženie. Keď sú nové, niečo znesú, ale časom oslabnú.

Ktorá je tá pravá: Každá má svoje pre aj proti

Škridly sú dostupné pálené aj betónové, pokrýva sa tiež bituménovým šindľom, plechom a vláknocementovou krytinou, ojedinele bridlicou. Svoje výhody majú či už v trvanlivosti, odolnosti, nižších váhových nárokoch, jednoduchosti pokládky alebo cene. Nevýhody sa skrývajú práve vo vyšších cenách, vyššej hmotnosti, nižšej životnosti, nemožnosti po krytine prechádzať, zložitejšia pokládka alebo horšie izolačné vlastnosti.

Pálená škridla

Pálená alebo aj keramická škridla má pri kvalitnom spracovaní jednotlivých dielov aj päťdesiatročnú životnosť. Sú symbolom typických červených striech. Vyrobené sú z hliny, íľov a vody a vypaľované pri vysokej teplote.

Škridla pálená pri tisícke stupňov by mala vydržať aj sto rokov. Jej trvanlivosť priamo súvisí aj s kvalitou krovov a latovania, na ktorých sú uložené. Na týchto položkách by sa zásadne nemalo šetriť. Ako prírodný materiál nezaťažujú do takej miery životné prostredie a sú ľahko recyklovateľné.

Pálené škridly dobre odolávajú vplyvom počasia, majú dobrú stálofarebnosť a zvukovo-izolačné vlastnosti. Oprava poškodených škridiel sa rieši ich výmenou, takže nie je príliš zložitá. Ich tepelný odpor je vysoký a majú dobré tepelno-akumulačné schopnosti. Patria medzi odolné typy krytiny, ktorá znesie aj extrémne podmienky. Nevýhodou môže byť vysoké zaťaženie strechy, ktorá takú ťarchu musí zniesť, podobne ako u betónových typov.

Betónová škridla

Betónová škridla patrí do kategórie ťažších. Spôsobov ukladania je totožný ako pri pálených. Betónová zmes piesku, cementu a vody je určitým kompromisom oproti hline. Nie je ale žiadnou novinkou na trhu. Betónové škridly si vyrábal aj môj dedo vďaka špeciálnej forme. Ak sa nejaká rozbila, stačilo si pripraviť zmes a vyrobiť novú. Spolu s pálenými škridlami má dlhú životnosť.

Vďaka povrchovej úprave existuje celá paleta farebných prevedení. Cenovo oproti páleným vychádzajú o niečo lacnejšie. Nevýhodou je práve nestálosť farby, ktorá býva na fórach často kritizovaná. V závislosti od povrchovej úpravy môže časom stratiť pôvodný nádych. Je tiež vďaka svojej poréznosti náchylnejšia na tvorbu machov.

Čo do pevnosti, jej lámavosť je vyššia ako u páleného typu a má zrovnateľné váhové nároky na krov. Extrémne podmienky majú vplyv na skracovanie životnosti, ktorá je v ideálnych podmienkach aj 100 rokov.

Eternit

Vláknocementová krytina, skôr známejšia pod označením Eternit, je dobrá alternatíva pre strechy, ktorých stabilitu by ohrozili pálené alebo betónové škridly. Modernizovaný Eternit už neobsahuje azbest, tento karcinogén nahradila zmes buničiny a syntetických vlákien a pojivo tvorí cement. Je zhruba 2,5 krát ľahšia ako tradičné škridly.

Táto krytina býva vyhotovená buď ako vlnité panely alebo ako šablóny s regionálnymi špecifikami (skosené, zarezané a pod.), ktoré určujú celkový vzhľad strechy. Je kompromisom medzi ťažkou a ľahkou krytinou, jej životnosť sa udáva niekde k 60 rokom. Výhodou je nízka cena. Je to ale materiál krehký čo ovplyvňuje aj náročnosť prípadnej opravy.

Šindeľ patrí medzi ľahké krytiny. Bituménové pásy sa dajú ľahko rezať a sú ohybné, dajú sa použiť aj na strechách s nepravideľným povrchom. Asfaltová vrstva obsahuje nosnú textíliu zo sklených vlákien. Jej pokládke musí predchádzať zadebnenie strechy. Ich výhodou je rýchla a jednoduchá pokládka. Majú ale obmedzenú životnosť a tak je nutná ich častejšia oprava, maximálna ideálna životnosť je 30 rokov, prax ale hovorí, že to je menej rokov.

Z pohľadu požiarnej bezpečnosti nie je asfalt alebo šindel najlepším riešením. Často mu býva vytýkaná aj fádnosť a neprirodzený, umelý vzhľad.

Farebnosť, tvarovateľnosť alebo životnosť – musím vedieť čo je pre mňa dôležité

Za farebnosť strešnej krytiny zodpovedajú technológie použité pri jej výrobe. Vybrať si napríklad bobrovku z pálenej hliny, ktorá pôsobí viac staromestsky, alebo betónovú škridlu, nie je práve všedné rozhodnutie. Škridla ako taká dotvára vzhľad celého domu, či už vlastným tvarom alebo farebnosťou.

Vždy záleží od úžitkovej hodnoty. Predsa len, strecha, to by nemala byť desať ročná záležitosť. Vydržať by mala najmenej tridsať rokov bez zásadných opráv, čo o farebnom nádychu ťažko predpovedať. Veľmi výrazný vplyv na jej životnosť majú živly. Musí vydržať bombardovanie krúpami aj nárazy silného vetra. Pri dlhodobých a výdatných dažďoch zasa nesmie prepustiť vodu na krovy a odolať musí aj prachovému snehu v zime.

Môj dedo mal strechu vyskladanú z betónovej škridly. Keď pred sedemdesiatimi rokmi stavali jeho rodičia dom, strešnú krytinu si vyrábali doma sami - z betónu, pomocou špeciálnej formy. Keď sa nejaká rozbila alebo bolo skrátka treba vymeniť, nebol problém s náhradnou. Stačilo vymiesiť tú správnu betónovú zmes a problém bol čoskoro vyriešený.

Na každú strechu iná

Napríklad taká bobrovka. Každý z typov strešnej krytiny má svoje znamenité výhody. Výborne sa hodí na členité strechy. V pamiatkových zónach je symbolom návratu klasiky a jej obnovy pri rekonštrukčných prácach v historických centrách miest. Glazúrovaná zase efektne dotvára estetickú hodnotu strechy.

Pálená škridla je hotová vec – stačí položiť, prípadne zarezať. Svojou tvarovou rozmanitosťou ju tvorí niekoľko typov: bobrovka, falcovaná, hladká, plochá, reformná alebo škridla so špeciálnym dekorom. Myslel som si, že je jedno akú, len stačí vybrať design a nechať položiť. Z omylu ma vyviedol môj pokrývač. Vybrať sme si museli sami. Tiež podľa toho čo sa nám páči, ale hlavne rozhodovala konštrukcia strechy a latovanie. V prípade šindľa musela byť vrchná strana krovu zadebnená, aby ho bolo kam pribiť.

Betónová, ktorou pokrývali moji starí rodičia býva v modernom spracovaní tónovaná viacerými farebnými odtieňmi a dodatočne povrchovo upravovaná.

Jedna strecha, veľa možností krytia

Keď budeme očami chodiť po slovenských strechách, uvidíme tam bobrovku, falcované, červené, hnedé, čierne, matné ale aj lesklé škridle. Kde tu ešte vidno staré eternitové krytie, celkom hojný je aj šindel a tiež nie sú raritou ani plechové strechy a nemusí to byť len vlnitý plech.

Rozhoduje nie len vkus, ale aj samotné zateplenie strechy a dostupnosť krytiny pri prípadných opravách. Pokryť naozaj veľkú plochu už vyžaduje špeciálne riešenie. Tradičná strecha kladie nároky popri úžitkovosti aj na výsledný efekt. Strechy hýria farbami. Tie staršie aj kde tu zarastené vrstvou machu.

Živly a vytrvalosť, vydrží pol storočie?

Pre všetky strechy ale platí jedno. Musia odolať horúcemu slnku, silnému vetru, ťažkému snehu a aj výdatnému dažďu a ľadovcu. Okrem živlov majú zásadný vplyv aj vtáky a ich trus, usadeniny vo forme prachu a sadzí a v neposlednom rade na prachu a sadziach bujdejúci mach. Pod ich vplyvom sa stráca farebnosť a oslabuje štruktúra jednotlivých krycích blokov.

Aj preto existujú veľké rozpory medzi zástancami pálenej alebo betónovej škridly. Agresívne vplyvy prostredia však nahlodávajú ako jednu, tak i druhú. Nakoniec sa bude musieť rovnako vymeniť.

Malo by platiť, že kvalitná pálená škridla by mala zniesť aj nehostinné prostredie. Dôkazom sú strechy z prímorských oblastí. Pálená hlina má svoje nesporné výhody v trvanlivosti, ale aj stálej farebnosti. Je fakt, že časom každý materiál čiastočne alebo výrazne skrehne a je ťažké plošne vyhlásiť ten či onen typ za 100 % kvalitu. V každej sérii sa totiž nájde nejaký slabší kus.

Na strešnú krytinu môžem dostať od výrobcu aj záruku aj na niekoľko desaťročí, no pri neodbornej pokládke alebo nedobre zvoleného typu krytiny ani záruka nepomôže. Obecne platí, že tá najkvalitnejšia pálená škridla prežije pôvodného majiteľa domu, čiže polstoročie by nemal byť problém.

Ak pri výbere krytiny rozhoduje cena, tak pri nižších výdajoch je treba rátať s častejšími opravami, alebo skoršou komplexnou rekonštrukciou. Práca je drahá tak, či onak a keď nie ona, tak dostupnosť vlastného času rozhoduje o svojpomocnej pokládke alebo oprave. V globále teda rozhoduje typ strechy, zaťažiteľnosť, jej sklon, orientácia, okolie a predpokladané vplyvy počasia, ktorému bude musieť strecha odolávať.

Komentáre

  1. My se teď už konečně taky chystáme na novou střechu. Nad pálenými taškami jsem dost dlouho uvažoval, přecejen je to taková klasika. Bylo mi ale řečeno, že u našeho domu by dávaly větší smysl plechové šindely. Prý déle vydrží a jsou o něco málo levnější.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslím že obojí vypadá dobře.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Manžel napríklad veľa pracuje na strechách a ten hovoril, že pálené škridly sú rovnako najlepšie. Musím ale povedať, že ho za tú prácu dosť obdivujem. Ja mám šialený strach z výšok a pracovať v takých výškach viac-menej každý deň by som asi nedokázala. Je ale pravda, že on má na to aj veľmi dobré vybavenie, rôzne ochranné pomôcky a tak. Teraz si napríklad kupoval dosť drahé pracovné topánky z https://www.ardonsk.sk/c/310/pracovni-obuv

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky