Zdravé kúpanie v domácom bazéne bez chémie

Moja žena vždy túžila mať v záhrade bazén. Pri jeho projektovaní sme ale narazili na viaceré otázky. S klasickým bazénom je spojená veľká kopa chémie na udržanie kvality vody. Tá časom klesá, tvoria sa usadeniny, riasy prerastajú a z potešenia je viac starostí ako radosti. Dá sa to aj inak - ekologickejšie a ekonomickejšie.

Zdravé-kúpanie-v-domácom-bazéne-bez-chémie

Kvalita vody by mala byť vyhovujúca, nie extrémna. Tou extrémnou myslím presýtenie chlórom. Aj mne sa sem tam stalo, keď som to s ošetrovaním v našom skladanom bazéne prehnal, nebolo to to pravé. Detská koža je citlivejšia, a tak sa deti občas ponosovali, že ich po kúpaní pálila koža. Samozrejme som ich nepustil kúpať sa hneď po aplikácii, ale efekt je vždy dlhodobejší. Je to daň za priezračnú vodu.

Keď sme teda uvažovali, že si necháme vybudovať bazén vstavaný, ženina priateľka nám vtedy odporučila, aby sme zvážili výstavbu prírodného kúpacie jazierka. Podmienkou bolo mať voľných aspoň 50 m2, čo sme dokázali bez problémov vyčleniť.

Prečo potrebujete až 50 štvorcových metrov?

Kúpacie jazierka s prírodnou filtráciou neslúžia len na kúpanie. Kým klasický bazén rokmi stratí svoj lesk, bazén na prírodný spôsob nestratí prirodzené čaro. Voda v ňom síce nie je krištáľovo čistá, ale je prirodzene priehľadná. Takýto bazén potrebuje väčšiu výmeru, aby okrem kúpacej plochy zostalo miesto aj pre bahennú vegetáciu, ktorá pomáha regulovať vodnú mikroflóru odoberaním živín. Pobrežné rastliny tak účinne pomáhajú v boji s riasami.

Cirkulácia vody sa dá riešiť tlakovým čerpadlom alebo jeho gravitačnou alternatívou. Zároveň je súčasťou systému aj systém na úpravu vody, bez použitia bazénovej chémie. V dlhodobom horizonte je tak kúpacie jazierko ekonomickejšie než klasický bazén, ktorý vyžaduje oveľa viac starostlivosti. Predovšetkým sa jazierko na zimu nemusí vypúšťať a ak ste milovníkmi rýb, poskytne im prirodzené útočisko.

Kúpacie jazierko v záhrade

Klasické bazény, tak ako ich poznám z filmov alebo od kamarátov, sú príliš umelé a záhrada pôsobí až príliš mestským dojmom. S kúpacím jazierkom je to celkom iné. Do záhrady prináša nový prírodný rozmer. V lete dotvára záhradnú pohodu veľmi príjemnou mikroklímou z odparujúcej sa vody a predovšetkým pri odpúšťaní a obmene vody sa dá použiť aj na polievanie záhrady, čo sa o chemicky upravovanej vode z klasického bazéna s istotou povedať nedá.

Biobazén je tiež výbornou alternatívou k prírodnému kúpaniu, kde deti ohrozujú viaceré riziká ako spodné prúdy, nerovnomerná hĺbka a bahno. Mať kúpacie jazierko doma je malý zázrak. Aj keď klasický bazén je kompaktnejší, v spotrebe energie a chémie potrebnej na údržbu a prevádzkovanie je oveľa náročnejší ako prírodný variant. Jeho užitočná plocha je rozšírená o pobrežné oblasti, určené nielen na biofiltráciu vody, ale zároveň slúži aj ako solárny kolektor, kde sa nízka hladina vody rýchlejšie prehrieva. Bazén tak nespotrebuje toľko energie potrebnej na ohrev.

Aby sa mi ale podarilo kvalitu vody dlhodobo udržať, čisto na prírodnú filtráciu sa spoliehať nemôžem. Skrátka to neumožňuje dĺžka vegetačného obdobia v našich podmienkach. Aj tu treba inštalovať jazierkové čerpadlo a zapracovať filtračný systém. Pretože väčšina nečistôt sa do vody dostáva z hladiny, je ich potrebné odchytiť ešte kým klesnú ku dnu.

Koľko to stojí?

V porovnaní nákladov je kúpacie jazierko drahšie pri výstavbe, keďže s kúpacou a pobrežnou časťou zaberá väčšiu plochu, ale z hľadiska niekoľkoročného používania spotrebuje menej energie, v podstate len na pohon čerpadla a dezinfekčnej UV lampy. V skratke, to čo pri umelej klasike ušetrím na rozlohe vodnej plochy, rokmi preplatím na prevádzkových nákladoch.

V teórii sa o výhodách číta veľmi dobre, a tak prichádza aj rýchle nadšenie. Samotná realizácia je ale o niečo zložitejšia pre svoju komplexnosť. Mňa oslovili kúpacie jazierka firmy Numa. Pomohli nám s návrhom celého systému. Výkopové práce som realizoval podľa projektu svojpomocne, dá sa na tom ušetriť kopa peňazí a ak viete, kam s vyťaženou zeminou, nie je to žiaden problém.

Firmu na dodávku technológie som vyberal podľa pomeru ceny a kvality jednotlivých komponentov, tu vyhralo jazierkové čerpadlo v e-shope Numa.sk. Sú to profesionáli, ktorí sa vodnému prostrediu dobre rozumejú. Keď sa ma pýtali, či vo vode budem mať aj ryby, spočiatku som nevedel odpovedať, až neskôr som pochopil, že prečo.

Keď deti odrastú, jazierko zostane jazierkom

Po rokoch môže nastať stav, kedy sa bazén začne využívať menej a menej, vtedy akoby bol nepotrebným. No s jazierkom je to iné. Zostáva stále rovnaké, len jeho účel sa pozmení. Miesto kúpania môže slúžiť ako útočisko pre ryby a ako organická súčasť záhrady aj ako prirodzená oddychová zóna.

Udržateľná kvalita vody

Voda v uzavrených nádržiach sa veľmi rýchlo kazí. Keď sa pridá cirkulácia a filtrácia, vydrží o niečo dlhšie, ale stále tu nastávajú procesy, ktoré kvalitu vody znižujú. Najvýraznejšie sú premnožené riasy, ktoré do vody príliš nelákajú. Súčasťou zdravého vodného prostredia je kyslík a „dobré“ nitrifikačné baktérie, ktoré pomáhajú regulovať množstvo živín vo vode.

Vzduchovanie pomáha udržať priaznivú populáciu aerobných baktérií a samozrejme, ak sú v kúpacom jazierku aj ryby, pre nich je kyslík vo vode nevyhnutný. Aj preto by malo byť súčasťou kúpacieho jazierka popri filtrácii aj vzduchovanie.

V zimných mesiacoch je pre ryby dôležité práve vzduchovanie a ohrev, aby v mrazivej vode nezahynuli. Ohrev ako taký slúži aj na udržanie odvetrania hladiny. V lete, keď je hladina otvorená, to nie je problém, ale v zime, keď ju začne pokrývať silnejúca vrstva ľadu, odvetranie môže byť problém. Keďže sa procesy v kúpacom jazierku nezastavujú ani v zime, hromadiace sa bahenné plyny, ktoré nemajú možnosť uniknúť z jazierka von, vážne ohrozujú život v ňom.

Práve na uchovanie priepustnosti hladiny slúžia vyhrievané rozmrazovacie plaváky, ktoré nedovolia hladine celkom zamrznúť, vytvoria odvetrávací kruh, cez ktorý môžu nahromadené plyny uniknúť nad hladinu.

Komentáre

  1. Mockrát díky za článek. Ta koupací jezírka se mi také hodně líbí. Naši známí to mají na zahradě a je to paráda. Kdybychom už na zahradě neměli klasický bazén tak bych nad něčím určitě také uvažovala. Mít obojí je ale asi zbytečné. Navíc by to znamenalo jednou tolik starostí a práce. Přecejen už se samotným bazénem přichází spousta starostí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som teda rada, že máme aspoň ten bazén. Dlho som si ho priala a tento rok sa mi to konečne splnilo. Tiež som u neho strávila skoro celé leto. A aj tak mi príde, že som si ho dostatočne neužila. Už sa nemôžem dočkať na to budúci až si zase vezmem plavky a pôjdem si na záhradu zaplávať. :)

      Odstrániť
  2. Již dlouhou dobu jsme přemýšleli s manželem nad tím, že vyměníme náš starý bazén za přírodní jezírko, které bude pěkné na pohled a zároveň se v něm budeme moci občas vykoupat. Nakonec jsme se rozhodli, že si ho opravdu pořídíme a můžu s čistým svědomím říct, že to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nevím tedy jak vypadá vaše zahrada, ale myslím si, že toto je dobré rozhodnutí. Já na zahradě také už dlouhá léta bazén nemám a mám místo něj zahradní jezírko. Je to naprosto parádní věc. V tom mém se bez problému dá vykoupat a myslím si, že vzhledem k tomu, že je poměrně velké, tak je to i mnohem lepší, než koupání v bazénu.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky