Úver nám pomohol k splneniu sna

Viete, ako to chodí. Keby vám niekto pred tromi mesiacmi povedal, že budete vlastniť chalupu a s radosťou splácať úver, neverili by ste mu. Ako sa však ukázalo, behom pár dní sa môj život obrátil naruby, no hlavne k lepšiemu. Dnes mám vďaka správnemu rozhodnutiu splnený celoživotný sen!

Nápad prišiel z čistého neba. Roky sme chodili ku švagrovcom na chalupu pri menšom jazere, to miesto som si okamžite pri prvej návšteve zamiloval. Sestre som závidel, že majú možnosť stráviť v tomto raji na zemi takmer každý víkend či dni dovolenky. Lokalita nebola turistami ešte objavená, panoval tu preto neskutočný pokoj a ticho. Sedieť v pohodlí len tak pri rybníku, vybrať sa na hríby alebo si spraviť výlet do hôr, to bola pre mňa predstava dokonalosti.

Krásna chalupa na predaj

Pri našej poslednej návšteve švagor len tak medzi rečou spomenul, že asi 500 metrov od ich chaty sa bude zrejme predávať jedna chalupa, keďže jej 89-ročný majiteľ pred pár dňami zomrel. Nevenoval som tomu nejakú pozornosť, až naspäť doma som si v duchu vravel, aké super by bolo mať len tak zbytočné tisíce eur, ktoré by som mohol investovať do kúpy chalupy s pozemkom a do rekonštrukcie. Áno, aj úver by bol riešenie, no nešlo by to bez súhlasu mojej manželky.

Niekoľko dní som nad celým nápadom premýšľal, až som sa odhodlal jej to povedať. Najskôr si myslela, že žartujem. Až po chvíli pochopila, že to myslím naozaj vážne. Razantné nie nepovedala, no videl som, že nadšená moc nie je. Dohodli sme sa, že sa na chalupu pôjdeme pozrieť a potom sa spolu rozhodneme.

Bez úveru to nešlo

Chalupa bola síce staršia, potrebovala by rekonštrukciu, no zato mala svoje neopakovateľné čaro. A výhľad zo záhrady bol dokonca krajší než mala sestra so švagrom. Cena nebola ani nízka, ani šialene vysoká, zhruba taká, akú som od začiatku odhadoval. Všetko teraz záviselo od toho, aký názor bude mať žena. Vedel som, že budeme potrebovať pomoc z banky, no po zrelej úvahe všetkých pre a proti sme sa rozhodli do toho skočiť.

Musel som čo najrýchlejšie vybaviť úver, i keď nám realitný agent neskôr sľúbil, že chalupu nám podrží. Niečo sme mali našetrené, bývali sme v dvojizbovom zdedenom byte. Obaja sme zarábali nadpriemerne, no takúto značnú sumu by sme museli šetriť dlhé roky.

Pomôže šťastie, keď sa v úveroch nevyznáte

Mali sme hneď na začiatku veľký problém, ja som stavbár, moja manželka umelkyňa, ani jeden z nás netušil nič o úveroch, hypotékach či súvisiacich financiách. Jediné, čo som vedel, že ponuka na trhu je obrovská a šanca, že siahneme po tom správnom, je minimálna.

Mal som niekoľko známych, ktorí sa živili ako „finanční poradcovia“, no v tých som veľkú dôveru nemal. Nakoniec nám pomohla sestra, chodila totiž cvičiť s jednou staršou pani, ktorá takmer 20 rokov robila v banke.  Netušil som, ako nám sestrina záľuba v zumbe zachráni jedného dňa kožu. Pani bola skvelá, sľúbila, že si počas víkendu nájde na nás čas.

Všetko od základov

Počas stretnutia pri káve som sa cítil trochu trápne. Musela nám totiž vysvetľovať všetko od úplných základov, keďže som dovtedy ani len netušil, aký je rozdiel medzi úverom a hypotékou. Obdivoval som jej trpezlivosť. Moja manželka s dušou umelca bola na tom snáď ešte horšie ako ja. Brala to však vážne, všetko, čo sestrina známa povedala, si zaznačila do notesu, ktorý si so sebou priniesla.

Prebrali sme spolu našu finančnú situáciu a dali dokopy odhad, koľko je potrebné si požičať, tak aby sme zvládli aj nevyhnutnú rekonštrukciu okien a interiéru. Už po pár minútach mi bolo jasné, že bez nej by sme na sto percent urobili obrovskú chybu, ktorá by nás stála značné financie.

Nevyberáme si banku len my, aj ona nás

Nemôžeme vraj vyberať banku a ich produkty len na základe mesačných splátok a úroku. Zaujímavé, ja som si práve myslel, že toto jediné rozhoduje a zvyšné záležitosti sú už druhoradé. Treba si tiež všímať, či si daná banka účtuje poplatky aj za vedenie úverového účtu alebo samotné vybavenie pôžičky.

Snáď najdôležitejšie pri výbere banky a úveru je tzv. ročná percentuálna miera nákladov. Veľmi jednoducho povedané, čím menšie toto číslo je, tým menej celkovo za úver zaplatíme. Veľkým plusom v našom prípade boli jednak stabilné zamestnania, jednak byt v mojom vlastníctve, ktorý nebol zaťažený žiadnou hypotékou.

O čom som ale absolútne netušil, bola existencia akéhosi zoznamu, v ktorom si banka každého takpovediac preklepne v rámci predošlých žiadostí o úver, vydaných kreditných kartách a podobne. Tento úverový register slúži spoločnostiam na to, aby zistili, či majú do činenia so spoľahlivou osobou.

Úver sa vybavil rýchlo

Aj keď informácií bolo na mňa priveľa, prvýkrát v živote som mal pocit, že sa aspoň trochu v tejto finančnej oblasti orientujem. Nakoniec nám ešte poradila, že v súčasnosti je najlepšou voľbou mBank úver. Jej dcéra si tiež zvolila tento produkt a za dva roky nemala žiaden problém. Rozhodli sme sa s manželkou ešte v teň deň vyplniť žiadosť online. Trvalo to naozaj krátko a zakrátko prišla aj odpoveď banky. Bol som nadšený.

Na pobočku sme prišli osobne, zamestnanec nám vysvetlil všetko naozaj podrobne, po „školení“ so sestrinou kamarátkou som nemal pochýb o správnosti našej voľby. Za niekoľko dní bola zmluva podpísaná a ja som mohol konečne kontaktovať realitného agenta. Zhruba pred mesiacom sme sa pustili do rekonštrukcie, práce je oveľa viac než som predpokladal. No úprimne? Nič neľutujem, naopak, som rád, že žijem v dnešnej dobe, kedy vám správne zvolený úver vie pomôcť k splneniu veľkého sna.

Komentáre

  1. Chatička je nádherná a chápu, že z ní máte takovou radost, já bych byla v sedmém nebi :D. Taky jsme si chtěli podobnou pořídit, ale dali jsme přednost rekonstrukci domu, na což třeba doporučuju webík a nelituju toho, i když chatu bych si možná přála i více, tak snad se i jednou dočkám :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Také by se mi líbila nějaká takováhle chatička. Absolutně chápu. U nás byla nejdřív priorita se přestěhovat do svého. Takže díky úvěru / hypotéce máme konečně svoje bydlení. Právě nám dodělávají rekonstrukci a budeme ho konečně vybavovat nábytkem. Už aby to bylo a mohli se odstěhovat pryč. Tam kde jsme, je to opravdu už k nevydržení.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nám se minulý rok povedlo něco podobného. Dlouho jsem si přála mít chalupu někde na Šumavě. Mám to tam hrozně ráda a mít tam nějaké místo, kde bych mohla trávit více času byl vždycky můj sen. A právě minulý rok se nám tam jednu chalupu na prodej povedlo najít. Byla teda v dost zanedbaném stavu, takže ji teď postupně opravujeme. Je kolem ní i poměrně velký pozemek, který nebyl nijak oplocený, takže jsme kolem něj zatím alespoň natáhli lesnické pletivo než vymyslíme co dál. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No, já to teď vidím tak, že si asi budu také muset vzít nějaký úvěr. Ne teda na nové bydlení, v tom stávajícím jsem spokojený, ale spíš na nové vytápění. Dost mě totiž zaujala tepelná čerpadla země-voda Jenže ta počáteční investice je hrozně vysoká, na to momentálně nemám, takže to právě asi vyřeším půjčkou.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nám se nedávno konečně taky podařilo pořídit si náš vysněný domek. Je ale pravda, že cesta k němu nebyla vůbec jednoduchá. Dlouho nám na to chyběly právě finance. Pak jsme zase měli nějaké problémy s kupní smlouvou. To bylo taky docela nepříjemné. Naštěstí nám to ale pomohl vyřešit tento advokát. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Myslíte si že je dobrý nápad si v dnešní době brát úvěr, s tím když vidíte jak drahé ty úvěry ve skutečnosti jsou? Já jen že když se dívám třeba na luceda.cz a vidím jak jsou drahé ty postele, tak to vybavení bude asi pekelně drahé, víte?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky