Ako som kamarátovi odporučil poistiť si spotrebný úver

Je málo pravdepodobné, že kto chce v dnešnej dobe získať vlastné bývanie, môže tak urobiť priamo zo svojich úspor. Mnohí z nás musia siahnuť po spotrebnom úvere. Rovnako tak spravil môj kamarát a pri rozhovore vyplynulo, že nemá aktívne poistenie spotrebného úveru. Je to na každého uvážení, no podelil som sa s ním o svoj názor.

O tom, že k získaniu samostatného bývania je vo veľkej väčšine prípadov nutné zobrať si spotrebný úver či hypotéku, nie je nutné veľa debatovať. Ešte menej ak ide o mladých ľudí, bez iného zdroju financií (napríklad od rodičov) ako ich prvé zárobky.

Presne v takej situácií sa ocitol aj môj mladý, ale skvelý kamarát Martin. V blízkej dobe si chce zobrať spotrebný úver na kúpu bytu. Možno sa vo mne ozval otcovský zmysel, alebo som iba ako starší o niekoľko rokov automaticky cítil nutkanie začať ho poúčať – každopádne som sa mu snažil vysvetliť jednu dôležitú vec. Také veci ako úver si treba dobre rozmyslieť. Je to záťaž na mnoho rokov...

Lásku si nekúpite...

Byť mladý neznamená byť automaticky hlúpy. Tieto názory na mladých ľudí nemám veľmi rád. Sú v nich iba samé negatíva. Hlavne od staršej generácie, ktorá miesto pozitívneho príkladu radšej na mladých hádže vinu za svoje nesplnené sny a nevyhnutný príchod smrti. Jednoducho byť mladým v prvom rade znamená byť neskúsený. Kamarát má niečo málo cez 23 rokov.

Avšak všetci si určite spomenieme na nejaký príklad zo života, kedy sme robili hlúposti z iných dôvodov – boli sme “zaľúbení až po uši”. Ja radšej nebudem priznávať všetky tie hlúposti, čo som z toho čarovného zapálenia spravil. Samozrejme, všetko pre moju skvelú manželku ;) Takže aj Martinovo rýchle rozhodnutie čerstvo zaľúbeného mládenca o kúpe bytu by som chápal.

To nebezpečie u môjho kamaráta spočívalo v niečom inom. U neho išlo o kombináciu oboch. Išlo o mladíka zaľúbeného až po uši…

Rovnako ako byt bez spotrebného úveru

Ako dúfam správne tušíte, zo svojho kamaráta si tak trochu robím srandu. Je to šikovný chalan. Vychodil učňovku a odvtedy sa živí vlastnými rukami. Poctivo a každý deň. Čo na ňom ale obdivujem najviac, je jeho životný elán a nekonečný optimizmus.

Raz dokonca žartoval o tom, ako si jedného dňa kúpi veľký dom. A to príde priamo s kufríkom peňazí. Žiadne úvery, žiadne hypotéky – ale priamo “keš”! Dobre sme sa vtedy zasmiali, no čas ukázal pravdu. Ten “keš” mu nestačí ani na kúpu dvojizbového bytu bytu mimo centra Bratislavy.

Mať istotu je na nezaplatenie

Mojou hlavnou radou bolo porozmýšľať nad poistením tejto “akcie”. Martin je totiž čerstvý živnostník a hoci sa za krátku dobu neskutočne vypracoval, mesačnú výšku príjmu má predsa len neistú. Martina možnosť poistiť sa trochu zaujala a tak som mu povedal niektoré informácie, ktoré som získal z vlastných prieskumov.

Rozdiel medzi poistením spotrebného úveru a hypotéky

V prípade, že si od banky beriete spotrebný úver miesto hypotéky, poistenie spotrebného úveru sa týka poistenia vašej schopnosti tento úver splácať v prípade, že sa vám stane nejaké nešťastie. Konkrétne ide o stratu pravidelného príjmu, resp. zamestnania celkovo. Ďalej sa k poistným situáciám rátajú tie, ktoré obmedzia vaše schopnosti starať sa o seba i rodinu (napríklad trvalé následky úrazu). V týchto prípadoch vašu neschopnosť splácať za vás vybaví poisťovňa.

Potom ešte existuje poistenie nehnuteľnosti k hypotéke. Tu ide o poistenie samotnej nehnuteľnosti – či už skolaudovanej, alebo iba rozostavanej (poistiť si totiž môžete už hrubú stavbu). Pri hypotéke je tým najväčším rizikom tiež najmä neschopnosť jej splácania v dlhšom časovom horizonte. V tom prípade sa celá nehnuteľnosť stáva majetkom banky.

Samotné poistenie nehnuteľnosti k hypotéke vám potom poslúži v prípade, že vašu domácnosť (byt alebo stavbu) postihne nešťastie a bude silne poškodená. V tom najhoršom prípade – zničená. Vtedy vyčíslené škody banke preplatí poisťovňa. Následne vám banka poskytne financie na nápravu škôd, či pokračovanie v stavbe.

Banka to nakoniec vyriešila za nás

Po absorbovaní všetkých informácií sa Martin na chvíľu zamyslel. Potom povedal to, čoho som sa obával najviac – že na čo platiť navyše a na čo to komplikovať. Keďže mal ísť do banky už zajtra, ako poslednú záchranu ma napadlo vytiahnuť mobil a prejsť si s ním niekoľko náhodných článkov o tejto téme. Nech vidí konkrétne príklady… Martin sa nakoniec nechal nahovoriť.

Rozuzlenie však prišlo už o niekoľko sekúnd, keď sme s Martinom vyťukali na mobile nejaké články o týchto poisteniach. Začítal sa a s radosťou v hlase oznamoval, že všetko vyzerá dobre. Dokonca aj ja budem spokojný. V článku sa totiž dočítal, že uzavrieť poistenie k spotrebnému úveru dnes mnohé banky vyslovene vyžadujú. Tie čo nie, si treba radšej dobre preveriť.

Celkom úprimne som sa začal smiať a zároveň tešiť, že kamarát bude predsa len žiť s menším rizikom.

Komentáre

  1. Já už bych dnes z vlastní zkušenosti do žádného spotřebitelského úvěru nešel, ostatně ve většině případů si to stejně berou lidi na hlouposti a pak toho akorát litují. Je tedy pravda, že už mám nějaký finanční polštář (hlavně tedy díky investicím, ke kterým jsem se dostal přes web https://investitura.cz/ ) a můžu si tedy dovolit kupovat věci rovnou v hotovosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jak jsem se přesvědčil díky vlastní zkušenosti, není moc dobrý nápad sjednávat půjčky přímo v obchodě. Daleko lepší je si na danou věc vzít půjčku od poskytovatele, kterého si vyberete sami a pak s penězi produkt zaplatit. Máte větší kontrolu nad podmínkami i splátkovým kalendářem.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kamarádská rada na zlato. :)) No nevím… Asi kamarádovi doporučil, ať si na to najme odborníka. To platí ostatně u všeho. Ono není nic horšího, než si nechat „někde poradit“ a pak zjistit, že to celý smrdí spálenou gumou, protože to je celý levá a ani jeden z vás tomu nerozumí. Znám ze zkušeností v okolí. Ale netvrdím, že to je tvůj případ. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mě osobně to přijde jako vyhazování peněz oknem. To si neberte nějak zle nebo tak. Ale raději se nechám peníze v peněžence a utratím je za něco smysluplnějšího nebo si je užiju nebo za něco prostě jednoduššího. Ale jako když někdo chce, tak mu to samozřejmě neberu. Nehejtuju nebo tak.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No, ako to tak vyzerá, tak ja si asi tiež budem čoskoro musieť zobrať nejaký úver. Bohužiaľ aj na mňa doľahla súčasná finančná kríza a keby som sa dnes pozrela do peňaženky, tak tam bude len pusto a prázdno. Dúfam, že sa tá situácia časom zlepší. Pokiaľ by som si ale nejaký úver vzala, určite si ho poistím, vďaka za tip.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zdravím, měl bych takovou otázku, která se právě půjčování peněz týká. Už delší dobu podnikám a bohužel jsem se teď dostal do poměrně špatné finační situace. Myslíte, že by mi mohla pomoct půjčka pro podnikatele? Já osobně jsem vůči půjčkám celkem skeptický, ale začíná to být opravdu kritické a potřebuji tu situaci nějak řešit. Nebo máte nějaký jiný tip?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak to si udělal moc dobře, a ještě lépe že ses s námi podělil o tuto životní zkušenost, se cení. Já jsem takto dříve doporučila mému kamarádovi aby si našel brigádu a odstřihl se tak od rodičů, kteří mu dotovali dlouhé roky nájem a stravu.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Když ti lidé potřebují půjčku na něco, co se jim opravdu v životě může hodit k nějakému rozvoji, tak to ještě chápu. A na to bych i peníze dala. A to vím o čem mluvím. Zkouším totiž přes internet investice do půjček a dělá mně radost, když někdo třeba potřebuje peníze na zateplení domu. A ne na nový mobil.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Také jsem takto kamarádovi pomohla s pojistkou. On se v tom vůbec nevyzná protože to je jen pouhý IT programátor. Já mu to ani nedávám za vinu, každý máme dělat dokonale to, co umíme. Proto jsem si kromě krásného polibku ještě od něj vysloužila banánová čokoláda jako pozornost.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Spotřebitelský úvěr potřeboval i kamarád když si teď na léto pořizoval výsuvné venkovní markýzy. Já jsem mu teda říkala že by si měl raději půjčit ode mě, ale on na to vůbec nechtěl slyšet. Prý jsem žena a on by se ke mně musel tak moc vázat, no nevím co si o tom mám jako myslet.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Přes některé finanční produkty byl dobrý můj kamarád ze základní školy. Pak jsem ale zjistila že on se jenom musel vyhrabat ze své vlastní nerozvážné půjčky a proto vlastně dělal takové ty nábory lidí do těch finančních pyramid a tak podobně. Hodně jsem si na něj změnila pohled.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky