Tether, Bitcoin a kolosální podvod

Nakoľko považujem tento článok za dôležitý a z pôvodného webu autora bol medzičasom odstránený, dovoľujem si ho publikovať v pôvodnom znení, pričom zdroj jeho obsahu je archive.org, kde je našťastie stále k dispozícii jeho archivovaná verzia. Článok bol pôvodne publikovaný 18. januára 2021, no jeho obsah je podľa môjho názoru aktuálny dodnes.

Tether, Bitcoin a kolosální podvod

Počátek: Tether

Než začnu, jsou zde informace v pozadí, které by jste měli znát.

Ve světě kryptoměn jsou „věci“ zvané Tethery. Abych to zjednodušil, Tethery jsou vydávány společností, která se jmenuje Tether Ltd. – v praxi to znamená, že když tato společnost řekne, že vlastníte Tethery, tak je vlastníte.

Společnost Tether Ltd. také říká, že jeden Tether má hodnotu přesně jednoho USD. Je zde otázka – mohou to vůbec udělat? Odpověď z jejich strany je ANO, protože drží 1$ za každý Tether, který vydají. Jsou ale tato aktiva opravdové dolary? Ne, nejsou. Takže co když tato aktiva sníží svou hodnotu? Prý nesníží. Můžeme tedy vidět tato aktiva? Ne, nemůžete.

Obchod

Když se posuneme o rok dále, tak na trzích začalo být evidentní, že nastane vysoká inflace dolaru spojená s kvantitativním uvolňováním, které bylo nevyhnutelné z důvodu pandemie.

Čekalo se, že Bitcoin bude odolný vůči inflaci, protože je jej pouze omezené množství. Vzhledem k tomu, že zprávy ohledně vyšetřování společnosti Tether. Ltd byly už více než rok staré, nedivím se ani extrémně zarytým krypto nadšencům, že tento faktor neovlivnil jejich rozhodnutí ke koupi.

Z mého hlediska to byla chyba.

Buy & Hold

Během roku 2020 se potvrdilo očekávání inflace. Nastaly nepokoje v USA, které navíc byly kombinovány s vysokou úrovní půjčování a utrácení prostředků, což vypadá na velmi vysokou inflaci koncem roku 2021. Během toho samého období byl Bitcoin čím dál vzácnější.

Chvíli jsem si říkal, že mi ujel vlak, nicméně jsem koncem roku narazil na několik zajímavých článků a příspěvků a začal problematiku více zkoumat.

Šok a úleva

Počátkem ledna jsem si přečetl článek o tom, jak Tether manipuluje cenu Bitcoinu. Zaujalo mne to, protože jsem pár dní předtím zjistil, že Tether Ltd. je již více než rok vyšetřován prokurátorem a na základě toho bych očekával, že jeho aktivita byla ukončena nebo alespoň pozastavena. Evidentně Tether ale nezmizel, nicméně kolik této „měny“ může být na trhu s kryptoměnami? Určitě ne tolik…

Když se ale podíváme, tak čísla mluví jinak. Tetheru je obrovské množství.

Money flow from/to Bitcoin in the last 24 hours

Po levé straně tohoto grafu vidíme měny, které putují do Bitcoinu (měny, které se používají pro nákup Bitcoinu) na všech krypto burzách. Po pravé straně vidíme měny, které jsou koupeny za Bitcoin (což znamená, že je Bitcoin použit k jejich nákupu). Graf ukazuje čísla na počátku roku 2021.

Když to shrneme, tak dvě třetiny veškerého Bitcoinu – cca v hodnotě 10 miliard USD – které byly nakoupeny v posledních 24 hodinách, byly nakoupeny pomocí Tetherů.

A co víc, tento pattern není unikátní pouze pro Bitcoin. Stejný úkaz je vidět u všech hlavních / nejpopulárnějších kryptoměn.

Money flow

Neměl jsem odsuzovat nebo podceňovat Tether. Tether nebyl pouze v krypto trzích – Tether byl krypto trhy.

Uvědomění

Tato realita se mnou lehce zamávala – mnoho mých klientů má diverzifikované portfolio a pravděpodobně vlastní i nějaké kryptoměny. Pokud je ale jejich majetek vystaven například Bitcoinu a BTC je vystaven Tetheru… A společnost, která vydává Tether je pod aktivním vyšetřováním prokurátora, tak je mou odpovědností a povinností, jakožto správce portfolia, zjistit a informovat.

Trochu jsem pročistil rozvrh a začal hledat. Bylo jasné, že pokud je Tether i minimálně podvodný, tak to bude mít obrovský dopad na správné vyčíslení reálné hodnoty Bitcoinu. (I když 10 miliard USD v Tetheru připadá zhruba na 1,4% celkové tržní kapitalizace BTC (v době psaní článku cca 700 miliard USD), tak vše na čem opravdu záleží je, za jakou část denního kupního objemu Bitcoinu je zodpovědný Tether – toto číslo se blíží 70%).

Jak se dá ale doopravdy zjistit, jestli je Tether opravdu podvod? Jeden rychlý způsob může být zjištění, na kterých typech burz se Tether obchoduje. Znám některé hlavní burzy jako například Coinbase, která používá a aplikuje opatření proti praní špinavých peněz, ale také je zde hromada dalších burz, které nejsou tak dobře spravovány. Je zde nějaký pattern, proč některé burzy Tether podporují a jiné ne?

Ano je. Zde je obrázek obchodů, které proudí skrz Coinbase Pro během 24 hodin.

Coinbase Pro's Money Flow in the last 24 hours

Při pohledu na obrázek zjistíme, že většina peněz, které putují do krypto jsou USD, Eura a Britské libry – měny, které jsou regulovány a chráněny.

Zde máme krypto obchody, které jsou na třech největších burzách – Binance, Bit-Z a HitBTC – v nominální hodnotě jejich objemů.

Binance's Money Flow in the last 24 hours

Bit-Z's Money Flow in the last 24 hours

HitBTC's Money Flow in the last 24 hours

Pattern byl najednou jasný. Prakticky veškeré krypto prodané na těchto burzách bylo nakoupeno za Tether. Nic z toho nebylo koupeno za USD.

Objemy byly navíc obrovské. Coinbase Pro je odpovědná zhruba za 4 miliardy USD v krypto obchodech za každý den. Ale jen samotná burza Binance má za den krypto objemy více než 50 miliard USD a každá z těchto tří burz je větší než Coinbase. Většina krytoměn, která je zakoupena každý den na těchto tří burzách, je koupena za Tether.

Binance, Bit-Z a HitBTC jsou nebankovní burzy. To znamená, že nemají přímý přístup k finančnímu systému USA – pravděpodobně proto, že žádná instituce nechce sloužit jako jejich banka. (Binance US, jedna ze společností Binance, povoluje nákup za USD, ale její denní objemy jsou pouze 10% objemů Coinbase – a méně než 1% jejích zahraničních protistran – takže tento efekt na krypto trhy je zanedbatelný.)

Pro kryptoburzy je těžké sehnat banku, ale Coinbase, Bitstamp a několik dalších burz vyšší kvality toho dosáhly skrze to, že si ověřovaly své zákazníky a aktivně řešily opatření proti praní špinavých peněz.

Co je ale alarmující je, že žádná z těchto burz s kvalitní reputací – Coinbase a Bitstamp – nepodporuje Tether a obchody skrze Tether. Pokud by byl Tether na úrovni/důvěryhodný, tak by snad nebyl důvod ho vyřadit. Evidentně zde ale nějaký risk bude.

Zaplujeme hlouběji...

Po zjištění výše zmíněných informací mi bylo jasné, že žádný Bitcoin držet nechci, protože riziko s ním spojené je příliš vysoké a pokud mám říct svůj názor svým klientům, potřebuji mít své informace ještě lépe ověřené.

Bylo potřeba více prozkoumat Tether, jeho marketing a dostat se co nejvíce do kontextu. Vše co jsem hledal jsem nalezl opět při průzkumu vyšetřování Tether Ltd.

Pokud vlastníte kryptoměny, tak doporučuji vyhledat si co nejvíce o vyšetřování společnosti Tether Ltd. Přesunu se teď k nejdůležitějším faktům.

  • 26. 2. 2019 – dva měsíce před otevřením oficiálního vyšetřování – bylo zažádáno o velké množství dokumentů od společnosti Tether Ltd. Cíl této žádosti byl to, aby se lépe porozumělo tomu, jak jsou Tethery vydávány/emitovány, jejich krytí, účetnictví a také to, jak Tethery fungují jako oběživo v krypto ekosystému.
  • Od počátku vyšetřování 25. 4. 2019 do 9. 7. 2020 – období zhruba 15 měsíců – Tether Ltd. vykazoval snahu o zpoždění vyšetřování a dodání potřebných materiálů.
  • 9. 7. 2020 nejvyšší soud v New Yorku zamítl poslední odvolání společnosti Tether Ltd. a společnost musela poskytnout vyžádané dokumenty. Objevil se i názor, že společnosti nešlo o to se obhájit, ale pouze maximálně zpozdit celou záležitost.

Následující obrázek nám ukazuje vývoj Tetheru a události ve zmíněných datech:

Vývoj Tetheru a události ve zmíněných datech

Graf nahoře ukazuje tržní kapitalizaci všech vydaných Tetherů mezi 13. 1. 2019 a 13. 1. 2021 (modrá křivka). Protože se jeden Tether má rovnat 1 USD, tak tržní kapitalizace Tetheru v USD je vždy stejná, jako množství vydaných Tetherů. (Čísla na ose y nevypovídají o tržní kapitalizaci. Ale pro představu, nejvyšší bod na modré křivce odpovídá zhruba částce 25 miliard USD.)

První červená šipka na grafu ukazuje na bod 25. 4. 2019: vyhlášení vyšetřování. Všimněte si, že jak postupuje vyšetřování, tak se objem vydaných/emitovaných Tetherů zvyyšuje – nejdříve ve velkých jednotlivých blocích, které mají objem zhruba 1 miliardu USD, každých několik měsíců.

Druhá šipka na grafu je 9. 7. 2020: datum, kdy soud v New Yorku uvedl, že Tether Ltd. má poskytnout požadované dokumenty vyšetřovatelům. Dva týdny poté se stane to, že Tether Ltd. vypustí jednu větší emisi v hodnotě 800 milionů USD. Krátce poté se emisní pattern Tetherů změní úplně.

Počátkem září začne Tether Ltd. emitovat více větších bloků Tetherů na denní bázi. Tempo se zvyšuje až na 2,3 miliardy USD v Tetherech jen během prvního týdne 2021.

Toto je konzistentní s možností, že jak společnost Tether Ltd. prohrává spory v New Yorku, tak vydává více a více Tetherů, aby mohla extrahovat co nejvíce hodnoty z krypto ekosystému, než bude stažena. Tempo se zvyšuje s tím, jak se soudní řízení dostává do finále, které nastalo v pátek, 15. 1. 2021.

Stále je ale potřeba zodpovědět jednu klířovou otázku – korelují emise Tetherů s cenou Bitcoinu? Na dalším grafu najdete potvrzení:

Korelace emise Tetherů s cenou Bitcoinu

Páka

Fanatismus ohledně kryptoměn je ale extrémní, proto jsem pokračoval a narazil na jednu zajímavou a zároveň pro mne dostatečně důvěryhodnou diskuzi o důvěryhodných burzách kryptoměn.

Některé burzy neobchodují pomocí USD a ani si na účet u nich nemůžete USD či jinou měnu vložit, říkal jsem si, jak se asi na takových burzách obchoduje a proč tomu tak je. Jak jsem tak četl, dostal jsem se ke zjištění, že obchodníci si většinou koupí BTC za USD na Coinbase a následně své BTC zašlou na tyto burzy. Pak jsem ale řešil otázku, proč by někdo na takovýchto burzách obchodoval, v čem je nebankovní offshore burza lepší, než důvěrhodná Coinbase? Odpověď byla páka, Coinbase evidentně nepovoluje využití páky, zatímco některé burzy naopak poskytují možnost obrovské páky. Tyto relativně neznámé burzy mají hromadu „akcí“ a „marketingu“ – za pozvání přátel či sledování atd. můžete obdržet… Tethery. Hromada těchto burz není legální na území některých států, proto musí uživatelé využívat VPN.

Blíží se finále... skoro

Toto zjištění změnilo můj pohled na Tether. Nevnímal jsem jej už jen jako zdroj extrémního rizika, ale jako velmi pravděpodobný podvod.

Jeden z důvodů byl marketing a pobídky, kde se daly poměrně vysoké sumy v Tetheru získat zdarma – za předpokladu, že by byl Tether ekvivalent USD, tak je to zkrátka blbost. A objemy, které tyto pákové burzy dávají uživatelům nejsou konzistentní s příjmy, které mohou získávat od svých průměrných klientů.

Pro představu – Binance měl speciální nabídku do konce roku, kde nabízí uživatelům voucher na 500 USDT (Tetherů). Po přečtení této super nabídky mi hlavou proběhlo jen: „No jasný… jsme doma.“

U Coinbase se nic takového neobjeví (nic z domény coinbase.com). Toto znamená, že zahraniční, méně důvěryhodné burzy nemají takový problém s „rozdáváním“ Tetherů a dávají jim evidentně nižší hodnotu, než by jejich hodnota měla být.

Teď bylo jasné, co má člověk hledat. Na Twitteru lze nalézt také tento obrázek – je na něm zvláštní to, že Tethery jsou vydávané v krásných kulatých číslech (USDT je Tether).

Tethery jsou vydávané v krásných kulatých číslech

Toto je velmi neobvyklé – pokud by poptávka po Tetherech byla reálná, člověk by čekal, že Tether Ltd. kombinuje více vkladů v USD od investorů v jeden emisní blok. Pravděpodobnost, že taková kombinace bude vycházet v perfektních kulatých číslech je velmi nízká. Co je ještě více fascinující, tak množství emitovaných Tetherů neodpovídá množství vložených USD. 1 Tether se má přeci rovnat 1 USD.

Samo o sobě je to velmi nepravděpodobné. Pokud to ale srovnáte s emisním patternem USD Coin – stabilní měna burzy Coinbase, která je krytá USD a pravidelně podléhá auditu, tak je rozdíl obrovský (USDC je USD Coin).

Emisní pattern USD Coin (USDC)

Coinbase vydává USD Coin velmi odlišně od způsobu, jakým Tether Ltd. vydává Tethery. Emisní bloky USD Coin jsou menší a jejich velikost se více liší: Tether má emisní bloky o velikosti 150 milionů až 400 milionů a USD Coin jsou velikosti cca 7 milionů po cca 60 milionů. Velikosti emisí USD Coin také nejsou kulatá a na základě toho je zde mnohem větší a evidentnější pravděpodobnost krytí reálným dolarem.

Poslední hřebíček do rakve bylo to, když se zjistilo, že zde nejsou žádné viditelné rezervy. Pokud by Tether Ltd. opravdu vydával 1 Tether za každý 1 USD, tak by měl mít na účtě stejné množství dolarů jako je emitované množství Tetherů. Tohle se naštěstí dá ověřit. Tether Ltd. využívá banku Deltec bank na Bahamách a Bahamy měsíčně zveřejňují, kolik tuzemské měny mají banky.

Odpověď – alespoň ke konci září 2020 – zdaleka ne dostatek:

Domestic Banks: Summary of Foreign Liabillities

Od ledna 2020 do září 2020 bylo celkové množství všech zahraničních měn držených ve všech bankách na Bahamách zvýšeno o pouhých 600 milionů USD – z 4,7 miliardy USD na 5,3 miliardy USD (1 BSD = 1 USD).

Nicméně během stejného období bylo emitováno 5,4 miliardy Tetherů – z 4,6 miliardy USD na 10 miliard USD.

Ve všech bankách na Bahamách dohromady nebylo ani náhodou dostatek dolarů k pokrytí Tetherů, které kolovaly na krypto trzích.

Tetheru celkově chybělo zhruba 25 miliard USD.

Big picture

Po tomto rozšíření obzorů jsem si dal dohromady celý proces:

  1. Trader vloží na Coinbase 100 reálných USD
  2. Následně použije tyto USD, aby nakoupil BTC
  3. Poté převede tyto BTC na některou burzu, kde může využívat pákového efektu
  4. Zde obchoduje s pákou a díky promo akcím má šanci získávat Tethery zdarma
  5. Tether Ltd. koupí BTC tradera skrze provedené transakce a tím je vymění za Tethery
  6. Tether Ltd. následně převede získané BTC na bankovní burzu – třeba Coinbase
  7. Ve finále Tether Ltd. prodá BTC traderů za USD a opustí krypto trhy

Tether Ltd. je pravděpodobně odpovědný pouze za malou část přímé obchodní aktivity na těchto burzách, nicméně s 50 miliardami USD, které se točí na Binance každý den je i malý kus koláče obrovsky výnosný. A pokud je součástí tohoto byznysu obchodování falešných dolarů za pravé, tak je zisková marže dost velká.

Ve výše zmíněném postupu je zřejmé, že Tether Ltd. koupil od tradera Bitcoin za jeho nominální cenu v Tetherech, v realitě byl ten Bitcoin poplatek za to, že mohl mít trader přístup k páce, jelikož jinak by se na burzu s pákou nedostal. Společnost tedy jasně věděla, co dělá a množství Tetherů, které poskytuje burzám pro marketing a promotion bylo pravděpodobně pro získání a udržení klientů.

To vše vysvětluje, jak byl Tether schopen udržet svou hodnotu 1 USD na nebankovních zahraničních burzách. Za poskytnutý objem Bitcoinů dostal trader možnost využít daleko větší množství Tetherů než by bylo na veřejných burzách ospravedlnitelné. Burzy následně zabookovaly tyto extra Tethery jako „páku“  a „promo“. To jim pomohlo udržet jejich fikci, že tyto „volné“ Tethery nejsou obchodovány za Bitcoin – navzdory tomu, že jsou součástí toho, co trader dostane za Bitcoin, který prodá.

Díky tomu se nestane, že se Bitcoin a Tether potkají na transparentních burzách, což je zásadní pro to, aby se cena Tetheru pořád mohla prezentovat tak, že 1 USDT se rovná 1 USD.

Pokud se na systém podíváme bez ohledu na dění na burzách, můžeme jej posoudit tak, že krypto investoři vkládají dolary a podvodníci tyto dolary vybírají.

Epilog: ve světě slepých

Jsem spoluzakladatel fondu, který překonává index S&P 500 a na základě toho svou firmu považuji za celkem úspěšnou. Díky tomu také znám mnoho velmi inteligentních a kompetentních investorů, ale i tak je možné vyčíst z jejich příspěvků na sociálních sítích, že problematice nerozumí úplně do hloubky, protože berou kryptoměny jako prostý investiční nástroj, ale nedívají se do pozadí.

Někteří z těchto lidí jsou respektováni za jejich příspěvky a mají určitou reputaci v krypto komunitě, ale v časech růstu, zejména BTC, mají tendenci stávat se něčím, čemu říkám „krypto fanatik“.

Říkám si, co může vést k takovému zaslepení společnosti?

Odpovědí je nelikvidita.

Nelikvidní trh je trh, kde nemůžete vybrat své prostředky rychle. Startupy a podobné projekty nejsou likvidní a zabere několik let nebo i dekád pro to, aby zakladatelé mohli vybrat zisky ze společností, které vytvoří. Zakladatelé a jejich investoři zpravidla mají zkušenosti s takovými trhy.

Podvodníci, na druhou stranu, nemají rádi nelikvidní trhy. Podvodníci mají rádi, když mohou rychle vybrat své zisky a zmizet, čím déle zůstávají na jednom místě, tím větší šance je, že budou chyceni nebo dokonce zatčeni pro jejich ilegální činnost.

Nelikvidní trhy zpravidla odrazují podvodníky, nelikvidní ekosystém startupů je od nich z velké části osvobozen. Toto je jedna z výhod tohoto ekosystému, ale také důvod, proč členové tohoto ekosystému nezískali jednu klíčovou vlastnost – čich na podvodníky… zpravidla jej nepotřebovali.

Ale startupová komunita má fantastický společný čich na věci které: 1) Začínají s málem 2) rostou rychle 3) jsou výzvou 4) jsou často nepochopené veřejností. Toto jsou klíčové vlastnosti slibného startupu. A komunita se naučila to, že může být velká chyba promeškat takovou příležitost.

Naneštěstí jsou toto také vlastnosti podvodů. Startupová komunita se nesetkává s mnoha podvody, proto má tendenci podcenit tuto možnost – a ve světě kryptoměn je toto extrémně obrovská chyba. Na rozdíl od startupů, krypto je velmi likvidní trh – přesně ten typ trhu, který přitahuje podvodníky, kteří rádi osnují podvodné scénáře (je zde mnoho kryptoměn, které měly skvělý marketing a po nákupu investorů byly poslány ke dnu – tzv. Pump & Dump scénář). Tyto scénáře naneštěstí sdílí mnoho se startupy a vypadají slibně, pravdepodobnost podvodu v krypto světě je bohužel vyšší.

Aby bylo jasno: nechci zde hanit kryptoměny, krypto je opravdu slibná technologie. Je zde vysoká hodnota a potenciál. Například decentralizace, odolnost vůči cenzuře a také to, že je zde určitý Schellingerův bod pro cenné aktivum.  Startup komunita vidí potenciál a vidí hodnotu. Ale bez dobrého rozpoznání co je a není podvod nemůžeme objektivně zjistit, jakou má to vše reálnou hodnotu.

Důvěra v kryptoměny jsou nejdůležitější pro ty, kteří jich drží velké množství nebo tvoří signifikantní část jejich portfolia.

Jak se můžeme od tohoto podvodu osvobodit?

Je zde nějaká cesta, jak bychom mohli tento podvod a možná i nějaké další rychle odhalit, aby jeho následky postihly méně lidí? Věřím, že ano.

Legitimní krypto burzy jako je Coinbase a Bitstamp evidentně vědí jak se vyhnout Tetheru: žádná z nich Tether na svých platformách nepodporuje. Tento přístup je společný. Pokud by se někdy Tether Ltd. dostal do přímého likvidního trhu a Tether s USD by se setkali na jednom trhu, tak by byl podvod okamžitě odhalen všem od okamžiku, kdy by se Tether dostal pod cenu 1 USD.

Burza Kraken je největší bankovní burza, na které se pár Tether a USD obchoduje. Obchodování tohoto páru je na Krakenu docela ve slušných objemech – kolem 16 milionů USD denně – a Tether Ltd. tyto pohyby určitě sleduje… a určitě velmi pozorně. Fakticky to znamená, že kdykoli někdo prodá Tether za USD na Krakenu, tak Tether Ltd. nemá jinou možnost, než jej koupit – jinak by totiž riskovali že celé schéma padne – rychleji než dům z karet.

Řekl bych, že udržování poměru Tetheru a USD na Krakenu je nejnákladnější položkou celého schématu. Jakmile totiž podvodníci nebudou mít dostatek prostředků na to, aby tento vztah udrželi, příjde konec hry. Toto je pravděpodobně jedna z největších slabin celého podvodu.

Aby bylo naprosto jasno: pokaždé, když prodáte Tether na Krakenu, tak tlačíte Tether Ltd. k tomu, aby vám zaplatila v USD. Pokud by se podařilo prodat dostatečné množství Tetherů na Krakenu, tak společnosti dojdou prostředky a celá mašinérie – která má na svědomí 70% objemu všech krypto obchodů – padne.

Jako správce fondu doporučuji ostatním správcům, kteří mají krypto v portfoliu, aby si celý článek ještě jednou přečetli a vyhodnotili, jestli jim stojí za to držet kryptoměny, když je zde tak extrémní riziko, které by mohli odnést jejich klienti. Pokud vám můj pohled příjde zkreslený, můžete si udělat obrázek sami – dole najdete zdroje, ze kterých bylo čerpáno. Chápu, že není lehké vypustit z portfolia něco, co dělá stovky procent ve velmi krátkém horizontu, ale já osobně preferuji bezpečí svých klientů.

Jak můžeme zabránit, aby se podobné věci už nestávaly?

Mám několik návrhů.

Pro začátek by měli v New Yorku zablokovat další emise Tetheru. Toto by mělo být provedeno co nejdříve. Závisí na tom úspory nesčetného množství lidí. Umožnit totiž to, aby bylo možné emitovat nějakou pseudo-měnu, která je ekvivalent USD, bez jakéhokoli krytí nebo omezení je výsměch regulátorům a US by prakticky ztratily kontrolu nad svou vlastní měnou.

Toto by měla administrativa US řešit co nejdříve – nehledě na problémy s Trumpem atd… Existuje zde totiž neregulovaná zahraniční entita, která si bezestudu prakticky tiskne dolary. Toto je daleko přednější a daleko větší problém, podle mého názoru je útok skupiny extremistů na Capitol zanedbatelná událost, protože toto ohrožuje integritu celého finančního systému USA, který je už teď v nelehké situaci.

FED by měl donutit 100% rezervy na všechny kryptoměny vázané na USD a všechny by měly podléhat pravidelnému auditu. Jak jsem již zmínil, v kryptu je velký potenciál, ale tento potenciál nebude možné realizovat pokud je odvětví plné podvodů. I když jsou zde obavy z přehnané regulace, tak tato událost je dostatečným důvodem proto, aby kryptoměny byly regulovány a je naprosto jasné, že potřebujeme nějaký mechanismus, který by ověřoval rezervy kryptoměn.

Zdravé regulace zároveň zvýší hodnotu celého krypto ekosystému. Bitcoin může být sám o sobě nedůvěryhodný pro určitou skupinu, ale pokud je navíc kupován za falešné peníze, tak je celá jeho hodnota falešná a neobjektivní. Pokud ale budeme stoprocentně věřit v to, že do Bitcoinu putují opravdové peníze, tak můžeme věřit i v jeho hodnotu.

Na závěr

Už mi dlouho vrtalo hlavou, co se to děje. Pohled na graf BTC mi přišel jako sci-fi událost a moje předchozí nedůvěra v kryptoměny díky těmto jevům eskalovala. Začal jsem se tedy vrtat v informacích a hledat zroje, které mají reálnou hodnotu – ne „kecy“ kryptofanatiků, kterých je plný Facebook.

Je zde totiž hromada traderů, kteří obchodují na nedůvěryhodných a nebankovních burzách prostřednictvím Tetherů. Jsou jich tisíce a další se přidávají každý den, protože mají pocit, že jim ujel vlak. Většina z nich ztratí své peníze – show je u konce a vše padne.

Tato situace by byla nepříjemná i v normálním tržním prostředí, ale máme na krku pandemii a tato realita a to, co příjde bude pravděpodobně pro mnoho lidí katastrofické. Obrovské množství prostředků milionů lidí prostě zmizí v ten nejhorší možný čas. Bohužel jsou mezi nimi i rodiny a jednotlivci, kteří si toto nemohou dovolit a ti budou trpět nejvíce.

Mimochodem Twitter pomalu blokuje účty, které příliš řeší Tether, nicméně nic bližšího jsem k tomuto faktu nezjistil.

Jelikož vyšetřování Tetheru mělo oficiálně dojít k závěru 15.1.2021, tak tento článek neprošel korekturou, proto omluvte nějaké nedokonalosti. Termín publikace byl v tomto případě na prvním místě.

Zdroje

Některé z použitých materiálů:

Patrik McKenzie monitoroval situaci ohledně Tetheru do října 2019

https://www.kalzumeus.com/2019/10/28/tether-and-bitfinex/

Článek, který publikoval Matt Levine na Bloombergu

https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-04-26/things-got-weird-for-stablecoin-tether

Historická data ohledně toho, jaké měny proudí do Bitcoinu

https://www.cryptocompare.com/coins/btc/analysis/USDT?type=Currencies&period=ALL

Prokurátorka NY L. James

https://ag.ny.gov/press-release/2019/attorney-general-james-announces-court-order-against-crypto-currency-company

Zdroje obrázků a grafů: Coinlib, Coinmarketcap, Twitter, Anti-Washing Center

Autor: Vojtěch Novák
Zdroj: archive.org, pôvodne publikované v blogu na wealthdiviner.com

Komentáre

  1. Tyjo, musím uznat, že velice zajímavé čtení. Hned se musím teda přiznat, že do krypta až tak moc nevidím. Nějaké peníze v kryptu momentálně mám, konkrétně v BTC ale není to moc. Dost jsem ale teď začal uvažovat nad tím, že bych si na burze zkusil nakoupit nějaké altcoiny. Myslím si, že by se to mohlo vyplatit.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Také jsem se začala zajímat o Bitcoin. Altcoiny jdou úplně mimo mě ač vím, že se na nich dá asi více vydělat. Co mě ale více zajímá jsou peníze, které v hotovosti mohu vložit do těch automatů na kryptoměny. Nějakou hotovost ještě mám, ale ještě více získám díky výkupu aut v Praze. Prodám totiž Octavii, koupím levnější auto a zbytek dám do crypto.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak toto je pre mňa úplne niečo neznáme. O bitcoinoch viem a myslím si, že aj celkom chápem ako fungujú, ale o tých ostatných coinoch toho veľmi neviem. Viem ale, že manžel má napríklad na bitcoine peňaženku. Či na nej niečo má uložené ale netuším. Dosť o tom ale pochybujem, ako ho poznám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak samozřejmostí je že pokud vám prostředky drží kryptoměnová směnárna tak vy vlastně žádný majetek nemáte. Majiteli takových kryptoměnových věcí se stanete až v momentě, kdy máte pouze přístup k soukromým též řečeno privátním klíčům. Na čem jste měl uloženo vy?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Můj muž mně neustále říká že teď se musíme uskromnit ale jakmile se ten bitcoin dostane na hranici okolo 26 tisíc amerických dolarů tak mně koupí opravdu krásné nové náušnice na které jsem se dívala v jedné prodejně na pařížské. Tak to se teda moc těším, kamarádky totiž budou závidět, to mi věřte.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mě třeba na P2P půjčkách dlouhou dobu odrazovalo to, že se nedalo investovat v českém prostředí. No samozřejmě že jsem těm lidem na internetu a v cizích zemích moc nevěřila. Proto jsem si řekla, že se na to vykašlu a nebudu se moc zajímat o ty další státy, Pak ale přišlo české julu.cz a mně se všechno změnilo.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Já se teda usím přiznat, že já jsem v tomto takový nevěřící Tomáš. Bitcoinům a podobným kryptoměnám prostě tak nějak nevěřím. Vím, že se na tom pořád dá vydělat celkem dost peněz, ale bohužel je tu i poměrně velké riziko, že cena kryptoměny ze dne na den spadne a vy o všechny peníze přijdete. Toto se mi moc riskovat nechce, to raději budu mít doma schovaný měšec plný například zlatých mincí.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jakmile jsme s manželem vydělali nějaké peníze na Bitcoinu tak jsme se rozhodli pro opravdu profesionální zasklení pergol, za které rádi zaplatíme nějaké ty peníze. Je to opravdu zvláštní jak člověk najednou jinak uvažuje když má více peněz. To je něco co jsem se musela také sama naučit a dnes si to moc užívám.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Abych nemusela v budoucnu tolik vydělávat tak se chystám se teď na testy a přijímačky a chci si pojistit opravdu kvalitní střední školu. Protože vím že to je taková vstupenka do toho celoživotního vzdělání a to je bezpochyby důležité. Ošéfovat si to na začátku dává za mě dlouhodobě smysl.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky