Účty mladých nie sú nutnosťou, ale skvelou investíciou do ich budúcnosti

Nie je to tak dávno, čo sme sa s manželkou zhovárali, či by nebolo vhodné založiť našim deťom ich vlastné účty a pokiaľ možno v jednej banke. Naučili by sme ich tým základom rozumného hospodárania s peňažným obnosom a súčasne im nasporili nejaké tie korunky, aby mali na čom stavať, keď vyletia z rodinného hniezda. Po dospení k pozitívnemu záveru sme zavolali naše ratoslesti a oznámili im náš plán.

Prasátková šporkaska

Hneď na druhý deň sme si celá rodina sadli k internetu a snažili sa nájsť niečo, čo by uspokojilo naše požiadavky. Po zadaní do vyhľadávača nás zaplavilo množstvo bombastických ponúk z rôznych strán. Každá banka sa nás ako keby snažila silou mocou presvedčiť o jedinečnosti a nenahraditeľnosti svojich produktov.

Založenie účtu môže byť niekedy drina

Lenže my sme nepotrebovali úplne to naj. O to nám až tak nešlo. Nakoniec, účty našich detí by aj tak nehýrili ktovie akými číslami. Skôr sme chceli niečo zrozumiteľné, prehľadné, bezpečné, a s čo najmenšími poplatkami . A keby ešte ako bonus pribudla možnosť sporenia a šetrenia, neváhali by sme ani chvíľu.

Už sme chceli vypnúť monitor, keď nám niekoľko hodinové surfovanie prinieslo požadovaný výsledok, že detský účet ponúka mnoho bánk. Avšak do oka nám padla pre nás dovtedy neznáma banka s názvom mBank.

Tradičná banka nemusí byť vždy tá najlepšia

Ono neznáma ako neznáma. Niekde v médiách som v priebehu uplynulých rokov zachytil niečo o internetovej banke, no nevenoval som tomu prílišnú pozornosť. Lebo čo už to môže byť za banku bez toho, aby som do nej nemohol vojsť ako do tých ostatných, tradičných a zoznámiť sa s jej ponukou prostredníctvom rozhovoru z očí do očí.

Nakoniec mi to ale nedalo a po odchode manželky do kuchyne a detí do svojich izieb som rozklikol ponuku podrobnejšie a začítal sa do propagačných riadkov. Následne som sa pozrel na internet a našiel pár výskumov, kde porovnávali bankové účty viacerých bežných a internetových bánk.

Moje dieťa s vlastným účtom po vzore dospelých

A potom to prišlo. mBank vychádza svojim aj najmenším a dospievajúcim zákazníkom maximálne v ústrety. Podľa toho, čo uvádzajú, založiť bankový účet môžem svojmu najmladšiemu dieťaťu ihneď a nemusím čakať až dostane občiansky preukaz alebo dovŕši plnoletosť. Má názov mKonto pre deti.

Úplne stačí, ak navštívim ktorúkoľvek pobočku mBank, alebo vyplním online formulár na webovej stránke mBanky. Všetko čo k tomu potrebujem je originál rodného listu našich detí. Kuriér mi behom krátkej doby prinesie dokumenty na podpis a účet je na svete.

Bezkontaktná karta patrí ku každému účtu bez rozdielu

K účtu dostane moje dieťa aj bezkontaktnú platobnú kartu. Tú smie používať ale až od ôsmich rokov. Je určená na výber hotovosti z bankomatov na celom území Slovenska. Tri výbery za mesiac poskytne banka úplne zadarmo. Moje dieťa dostane rovnako príležitosť sporenia až na štyroch účtoch eMax, ktoré si samostatne pomenuje.

Platobná nálepka odbremení človeka pri platení

Podstatným vylepšením a zjednodušením platieb je pre deti platobná nálepka. Tú si nalepí na hociktorom rýchlo prístupnom mieste, na smartfóne alebo kľúčenke a môže tak bezstarostne platiť bez peňaženky, mobilu, či hotovosti.

Detský účet sa poskytuje s internet bankingom, na ktorý majú deti pasívny prístup, čiže môžu skontrolovať koľko peňazí im zostáva napríklad do konca mesiaca. Pre mňa ako rodiča poskytuje banka zase aktívny prístup k detskému účtu, aby som mohol kontrolovať moje dieťa, ako nakladá so zverenými financiami. Prípadne, aby som mohol meniť podmienky.

Banka nezabúda ani na stredoškolákov

A čo moji dvaja starší synovia? Nemusia vešať hlavy. Pre nich má mBank v ponuke účet s názvom mKonto na vlastné triko. Ten je určený pre dospievajúcich mladých ľudí od pätnásť do osemnásť rokov. V základe má rovnaké parametre ako mKonto pre deti, avšak s niektorými významnými rozdielmi.

Za jeho založenie a vedenie neplatia totiž klienti absolútne nič. Navyše je k nemu priradená aj mobilná aplikácia pracujúca so systémami iOS, Windows Phone a Android. Požiadať oň nemusí zákonný zástupca. Stačí, ak obaja moji puberťáci predložia na pobočke svoje občianske preukazy.

Možnosť prevodu peňazí na telefónne číslo

Aby som nezabudol na jednu perfektnú vychytávku. Kedže dnešní mladí ľudia sa nechcú ničím a nikým zbytočne zdržiavať a radi hľadajú skratky, mBank im vyšla v ústrety. Žiadne zložité vyplňovanie miniatúrnych kolóniek na internete alebo smartfóne. Stačí, ak zadajú telefónne číslo človeka, ktorému sľúbili poslať peniaze, a hotovo. Mobilná aplikácia sa o prevod automaticky postará.

Keď deti, tak aj ich rodičia

Nakoniec ma niečo napadlo. Ak mBank ponúka tieto ultramoderné produkty pre drobizg a puberťákov, prečo by sme to isté nemohli mať i my s manželkou? Hneď zajtra kontaktujem mBank na ich zákazníckej linke a dohodneme si stretnutie s mobilným tímom.

A to isté radím aj vám ostatným. Skúste sa aspoň raz v živote odpútať od tradícií.

Komentáre

  1. Já letos k Vánocům mé dceři zařizuji svůj účet. Je jí 15, tak si myslím, že je načase, aby se naučila trošku hospodařit s penězi. Koupila jsem ji krásnou bílou peněženku , kterou zabalím jako dárek. Až si ji otevře, bude v ní mít svou první platební kartu!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Účty mladých jsou fajn věc, ale přijde mi, že spousta bank a spořitelen má pocit, že na nich musí vydělávat a hrát to na nevědomost. Čest výjimkám. Mně například moje banka udělala super úrokový účet, díky kterému jsem si o dva roky déle mohl dovolit dovolenou s Emirates na Bali. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. My jsme malé založili účet hned jak jsme objednávali nějaké dětské zábrany z https://www.luceda.cz/pupyhou-zabrany/ Napadlo nás totiž že by mladá možná v budoucnu chtěla mít nějaké vlastní peníze a kdy začít dříve než když se zrovna učí chodit, viďte? Už tam má dnes přes 180 tisíc korun.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky