Pitie kávy sme povýšili na nový level

Mnohí z vás si určite svoj deň nevedia predstaviť bez šálky kávy. Podobne sme na tom aj u nás doma. S manželkou kávu najčastejšie pijeme práve kvôli jej schopnosti postaviť nás na nohy, ale tiež kvôli tomu, že nám chutí a ráno nám nádherne prevonia celý byt. Skrátka sme kávičkári.

Kávič Ka

Nedávno som sa však na internete dočítal, ako je možné chuť a účinky kávy ešte viac vylepšiť tak, aby mala nielen lepšiu chuť, ale poskytovala aj väčší prínos v podobe podpory mentálneho aj fyzického zdravia.

Spojenie kávy s maslom a olejom

Káva, ktorú sme mali možnosť doma so ženou vyskúšať, má názov power coffee. Ide o spojenie kávy s maslom a olejom. Nejde však o kombináciu bežnej kávy, masla a oleja. Na to, aby káva mohla prinášať tie správne benefity, mala by byť použitá zrnková organická káva, ktorú si doma môžete pomlieť. Takáto káva sa pripravuje spolu so špeciálnym metabolizmus zvyšujúcim MCT olejom vyrobeným z kokosovej palmy. Prípadne sa môže použiť aj ghi maslo, ktoré neobsahuje laktózu, kazeín ani vodu.

Takto pripravená káva chutí úplne inak ako tá bežná, ktorú kupujeme v obchode. Nepridáva sa do nej cukor, čo nám však so ženou vôbec neprekážalo, keďže si kávu nesladíme už dlho. Nepatrí do nej ani bežné spracované mlieko. Čo nás však napriek tomu zaujalo, bola výrazná krémová chuť.

Ide o výborný nápoj pre všetkých, ktorí sa držia zdravého životného štýlu a nie je im cudzí ani pohyb. Veľmi vhodné je jej pitie napríklad ráno pred športovou aktivitou alebo si ňou môžete nahradiť raňajky a dostanete tak rýchle, chutné a efektívne raňajky, ktoré vás vďaka zdravým tukom zasýtia na celé dopoludnie a dodajú vám energiu.

Benefity a príprava

Medzi základné benefity, ktoré je možné získať z kávy pripravenej s maslom ghi a olejom, patrí napríklad zlepšenie mentálneho výkonu a pamäti, maximalizovanie fyzického výkonu a redukcia hmotnosti vďaka kombinácii masla a kokosového tuku. Určite by som ju nepovažoval za zázračný prípravok na chudnutie, ak si ju však zaradíte od jedálnička, môže vám priniesť mnoho metabolického úžitku.

Káva obsahuje veľa antioxidantov, čím prispieva k zdraviu, a v neposlednom rade aj chutí oveľa lepšie než bežné značky kávy. Rád by som vám priblížil, z čoho a ako sa teda táto špeciálna káva pripravuje.

Základom je použiť zdravú organickú a čerstvo pomletú kávu. V ideálnom prípade budete teda potrebovať mlynček. Samozrejme, je možné objednať si už aj balenie pomletej kávy, najlepšie je však pomlieť si ju doma. Pokiaľ ide o cenu kávy, tá je veľmi prijateľná vzhľadom na to, ako dlho vám doma vydrží. Organická káva býva pripravovaná pomalým a šetrným pražením, čím sa z nej eliminujú kyseliny. Má silnejšiu a čistejšiu chuť.

Ďalšou dôležitou pomôckou je ponorný mixér alebo aspoň shaker, s ktorým si tiež vystačíte. Budeme totiž pridávať ghi maslo a MCT olej. Príprava je veľmi jednoduchá. My sme si doma zaliali polievkovú lyžicu organickej kávy vriacou vodou a postupne pridali rovnaké množstvo oleja a masla. Všetko sa spolu už len zmixuje a pretrepe.

Na dochutenie manželka ešte použila čajovú lyžičku kakaa a škorice. Chuť bola naozaj výborná a príjemne sýta, a to aj vďaka výraznej chuti ghi masla, ktoré predstavuje náhradu ku klasickému kravskému maslu. Kávu už netreba kombinovať so žiadnym jedlom a už vôbec nie s cukrom, pretože želaný efekt by sa stratil. Podrobnejší návod nájdete na tejto stránke.

Ingrediencie → Ghi maslo

Jednou z výrazných ingrediencií, ktoré sú súčasťou power kávy a určite stoja za zmienku, je prepustné maslo ghi. Toto maslo má pôvod v indickej kuchyni a ide o druh tzv. čistého masla s vysokým bodom zápalnosti, čo znamená, že pri použití v kuchyni a varení sa neprepaľuje. Je zdravšie a pre ľudí vhodnejšie ako klasické maslo, pretože je zložené takmer iba z nasýtených tukov a obsahuje aj vitamíny a minerály. Napomáha tráveniu, chráni žalúdok a pomáha znižovať zlý cholesterol.

Nenachádza sa v ňom soľ ani laktóza a kazeín, preto je vhodné pre tých, ktorí nemôžu jesť mliečne výrobky. Vďaka výraznej chuti a vôni nie je potrebné používať ho vo veľkom množstve a vydrží nám tak doma preto skutočne dlho.

Kúpiť ho môžete v biopotravinách alebo si ho pripravte doma topením a filtrovaním z klasického masla. My sme si rovno zakúpili originálne ghi bio maslo vyrobené z mlieka od alpských kráv. Takéto originálne maslo je vyrobené procesom až trojitej filtrácie, aby bolo zbavené laktózy, kazeínu a vody. Vydrží čerstvé až niekoľko mesiacov, a to aj mimo chladničky.

Komentáre

Obľúbené príspevky