Recepty pre zdravie a výživu: Nebojte sa chutných kombinácií

Počas svojej "športovej kariéry" som sa už stretol s mnohými názormi na to, čo pomáha efektívnejšiemu chudnutiu. Raz bolo potrebné jesť viac, inokedy nejesť vôbec. Raz boli športoví nadšenci kritizovaní za to, že cvičia veľa, inokedy že by mohli cvičiť viac. Kde je pravda?

Už na nás čeká zeleninka měkká, dobrá, syrovučká

Zistil som, že všetko je individuálne. Vy sami musíte vedieť, ako správne cvičiť, čo jesť, pretože energetický výdaj má každý z nás iný.

Keď som sa nedávno opäť zamýšľal nad tým, že svoje telo podrobím zaťažkávacej skúške a začnem chodiť do fitka, zaumienil som si, že budem aj zdravšie jesť. Určite som ani doteraz nejedol ako neznalé prasa...

Koniec koncov, moje jedlo aj s receptami nájdete aj na sociálnych sieťach.

Základné kamene zdravej výživy

V jedálničku by rozhodne nemali chýbať zložky, z ktorých každá má osobitné zastúpenie, ale aj význam:

Bielkoviny – obsahuje ich najmä kuracie a hovädzie mäso, ryby, morské plody, ale aj chudé bravčové mäso.

Sacharidy – sú pre telo zdrojom energie, jednoduché cukry (glukóza, fruktóza) vám dodajú energiu okamžite. Majú vysoký glykemický index a práve rýchlym cukrom by sme sa mali vyhýbať. Zložité sacharidy, ako obsahuje ryža, zemiaky či cestoviny sú pomalým zdrojom energie, uvoľňuje sa u nich postupne.

Tuky – sú strašiakom, ale vynechávanie z jedálnička nerobí dobrotu. Sú prenášačom potrebným na normálny rast buniek, metabolizmus cholesterolu, pomáhajú činnosti mozgu a zrážanlivosti krvi. Nájdete ich v semiačkach ľanu, vo vlašských orechoch, v rybom tuku.

Zelenina – je zdrojom vlákniny, ktorá napomáha lepšiemu tráveniu, zabezpečuje dlhodobý pocit nasýtenosti. S chuťou teda do mrkvy, brokolice, listovej zeleniny či do voňavých domácich rajčín.

Ovocie – hoci obsahuje cukor, pomáha spaľovaniu tukov. Preferujte citrusové plody, grepy, limetky, ale aj pomaranče či melóny. Ovocie jedzte skôr doobeda, pretože obsahuje už spomínaný rýchly cukor fruktózu.

Jogurtové raňajky

Musím sa priznať, že na jogurt ako na raňajkovú ingredienciu som si zvykol už dávno a dnes mi nerobí problém jesť ho každý deň. Občas si z rána k svojej strave pridám pár lyžičiek kvalitného prírodného kolagén proteínu.

Müsli s jogurtom

Potrebujete:

  • 4 polievkové lyžice celozrnných ovsených vločiek,
  • 1 banán,
  • 1 jablko,
  • a nízkotučný jogurt.

Postup je easy – jednoducho všetko zmiešate dokopy.

Jogurt s ľanovými semiačkami

Potrebujete:

  • biely jogurt,
  • 30 g mletých ľanových semien,
  • 40 g ovsených vločiek,
  • banán (alebo iné ovocie, podľa chuti).

Postup:

Všetko postupne zmiešate, pridáte stéviu ako sladidlo a ak máte chuť, pridajte aj lyžičku škorice. Prevonia, osvieži.

Obedy naľahko

Obedy zvyknem pripravovať dopredu, stane sa, že sme výnimočne cez víkend doma, a vtedy obed mám pod taktovkou ja.

Steak s fazuľkou

Potrebujete:

  • Približne 200 g fazuľkových strukov,
  • 100 g hovädzieho mäsa,
  • olivový olej,
  • a obľúbené bylinky.

Postup:

  1. Mäso opečiete z oboch strán na olivovom oleji, okoreníte.
  2. Struky buď uvaríte alebo ich pripravíte na kvapke oleja.
  3. Môžete k tomu pridať jogurtový dresing s bylinkami.

Špaldová pizza

Výnimočne pripravujem veci z múky, avšak pizzu si asi nikdy nikto neodoprie. Zdravá alternatíva? Špaldová múka.

Potrebujete:

  • 200 g špaldovej múky,
  • lyžicu olivového oleja,
  • lyžičku soli,
  • lyžičku trstinového cukru,
  • lyžičku droždia,
  • a 125 ml vlažnej vody.

Postup:

  1. Pripravíte si cesto ako pri klasickom kysnutom ceste, s ním však opatrnejšie, nakoľko ide o inú múku.
  2. Kysnúť ho necháte cca polhodinku.
  3. Po preložení na plech pizzu ozdobíte – rajčiny, olivy, obľúbená kvalitná šunka, cibuľka, syr a bylinky.
  4. Pečiete pri cca 250 stupňoch Celzia nie viac ako 10 minút.

Večera pre gurmánov

Na večeru som zvykol vždy jesť kvalitné bielkoviny.

Grilovaná zelenina

Práve tento recept je fajn, pretože počas leta si môžete chutnú a zdravú večeru spraviť na grile.

Potrebujete:

Postup:

  1. Všetko nakrájate, pokvapkáte olejom, osolíte, okoreníte.
  2. Ak máte možnosť ugrilovať si pokrm, postačí pahreba a gril.
  3. Zeleninu si môžete dať do alobalu (najmä, ak je tvrdšia zelenina, ktorá nejaký ten čas dusenia vyžaduje), mäkšiu zeleninu urobíte aj na panvici.

K tomu jogurtový dresing à la tzatziky a je to!

Tvaroh so sezónnymi bylinkami

Tu sa fantázii medze opäť nekladú. Do tvarohu pridajte bylinky, aké chcete, je to na vás. Ak sú čerstvé, poriadne ich nasekajte. Tvaroh môžete kúpiť aj ochutený, je to na vás.

Potrebujete:

  • tvaroh,
  • zeleninu – na ozdobu alebo ako prílohu,
  • bylinky,
  • a sucháre (ak chcete).

Postup:

Tvaroh ochutíte bylinkami, pridáte k tomu na tanier zeleninu a sucháriky.

Jednoduché, však?

Vždy sa dá experimentovať a kombinovať. Je to iba na vašich chutiach a preferenciách. Dobrú chuť.

Komentáre

  1. Určitě souhlasím. Jen bych chtěl doplnit, že jídlo prostě není všechno a k jídlu je potřeba i pohyb. Hodně lidí si to podle mě neuvědomuje a myslí si, že když něco vysadí, nebo někde v jídelníčku přidají, tak je to samospásné. Přitom to není vůbec o tom, že člověk udělá dvěstě kliků denně. Já třeba hodně chodím do přírody, začalo mě to bavit na podzim. Takže dlouhé procházky. Pořídil jsem si na to kvalitní boty na armik.cz, takže nohy ve smyslu chodidel nebolí. A za mě naprostá spokojenost a fyzicky se cítím výrazně lépe. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. S tím naprosto souhlasím :) I já jsem si nedávno sháněla nějaké recepty na uzené maso a vyšlo mi třeba nejlépe si to dělat zde podle těchto stránek , tak se na to mrkněte, pokud byste měli chuť na velice dobré a chutné uzené maso :) Mějte se krásně a přeji hezký zbytek večera.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Podle mého názoru suprové tipy. :) Jednoznačně souhlasím s tím, že strava by prostě měla být vyvážená. Důležité je podle mě nezapomínat i na různé vitamíny atd. Ty se třeba teď přes zimu získávají dost špatně, protože čerstvého ovoce a zeleniny prostě tolik není. Právě proto je dobré je třeba doplňovat. Já si zrovna minulý týden objednávala různé vitamíny na energii atd. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Musím souhlasit, parádní tipy. Některé ty recepty určitě vyzkouším. Co se zdravého životního stylu, tak já se teď hodně snažím omezit maso a nahradit ho právě větším množstvím zeleniny. Zatím se to docela daří. Se zeleninou se toho přecejen dá také vykouzlit spousta. Parádní je třeba grilovaná zelenina. Jen na to teda člověk musí mít gril. Úplně ideální jsou na to takové ty kontaktní grily. To je obecně velice dobrý pomocník do kuchyně.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hodně se teď snažím zaměřovat na zdravou stravu a celkově zdravější životní styl. Dokonce jsem se po letech zase dala i na cvičení a už i pomalu začínám vidět nějaké výsledky. Myslím si, že pokud člověk pravidelně cvičí, tak jsou i ty nároky na výživu mnohem větší. Já se třeba rozhodla začít doplňovat bílkoviny. Dost mi například vyhovuje protein formula 3 od Herbalife. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. To jsou zajímavé tipy na recepty. Měla bych ale takovou otázku. Myslíte, že může strava například mít vliv i na sexuální život? Ani mi tak nejde o mě, jako spíš o manžela. Poslední dobou nám to totiž v posteli tak nějak skřípe. Říkala jsem si, že by mu mohla pomoct například viagra, ale právě mě napadlo jestli by nebylo lepší hledat příčinu problému. A jako první mě napadla strava. Jaký na to máte názor?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Taky se teď hodně zajímám o zdravé stravování. Dala jsem si jako takový cíl, že letos zkusím zhubnout, tak právě kvůli tomu. Mimo to jsem se ale začala konečně i více hýbat. Využívám teď hodně toho, že máme doma přelivový bazén a prakticky každý den si jdu zaplavat. Právě plavání mě hodně baví. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Určite super tipy. Tiež sa teraz snažím žiť čo najzdravšie. Okrem toho sa ale snažím aj pravidelne športovať. To sa mi celkom darí. Chodím už niekoľko mesiacov pravidelne behať. Je to síce náročné, ale baví ma to. Dokonca som kvôli tomu vytiahla aj svoj starý fitness náramok, ktorý som si pred rokmi kúpila a len mi ležal v šuplíku. Stačilo naň zohnať iba nový remienok a hneď je funkčný.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vďaka moc za recepty. Musím sa ale priznať, že v poslednom čase nemám toľko času na to, aby som si doma varil sám. Riešim to teda tak, že si jedlo domov väčšinou objednávam. Hlavne cez https://www.foodora.sk/. Na druhú stranu ale musím povedať, že dnes už tam je veľa relatívne zdravých možností. Ten výber sa tam za poslednú dobu veľmi zlepšil.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky